Șeful armatei americane a vorbit despre contraofensiva ucraineană: Există progrese constante dar va fi dificil
- Mihai Soica
- 16 iunie 2023, 09:27
Prezent la Bruxelles la o ședință cu țările din formatul Ramstein, generalul american Mark Milley a vorbit despre contraofensiva ucraineană. Israelul va vinde Uniunii Europene peste 200 de tancuri care vor ajunge cel mai probabil în Ucraina.
Potrivit celui mai important militar din armata Statelor Unite ale Americii, atacul lansat de curând de Ucraina asupra liniilor rusești, din sudul țării are progrese constante.
Generalul Milley a mai spus că bătălia va fi una dificilă, cel puțin în prima parte a ei, în care militarii ucraineni trebuie să treacă de liniile defensive rusești, care se întind pe o distanță în adâncime de 15 kilometri.
”Ucraina și-a început atacul și face progrese constante. Este o luptă foarte dificilă. Este o luptă foarte violentă și va dura probabil o perioadă de timp considerabilă, cu un cost ridicat”, a declarat generalul Milley, președintele Statului Major Întrunit al Armatei SUA.
De asemenea, oficialul militar american a lăudat conducerea, abilitățile și moralul forțelor ucrainene și a făcut un contrast cu Rusia, spunând: „Conducerea lor nu este neapărat coerentă, moralul trupelor lor nu este ridicat, iar acestea stau în poziții defensive și mulți dintre ei nici măcar nu știu de ce se află acolo”.
Șeful Pentagonului i-a ironizat pe ruși
Prezent în Europa, secretarul Apărării, Lloyd Austin i-a ironizat pe ruși, că arată din unghiuri diferite, cele cinci blindate de fabricație americană, care au fost distruse zilele trecute, din cauza unor mine antitanc.
În toată această perioadă, a mai spus Austin, Rusia a pierdut de zece ori mai multe echipament pe câmpul de luptă.
„Acesta este un război. Știm că vor exista pierderi [de echipamente] pe câmpul de luptă de ambele părți. Ce este important: ucrainenii au capacitatea de a restaura echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a repara și de a reveni pe câmpul de luptă”, a spus el la o conferință de presă susținută la Bruxelles după o reuniune în format Ramstein între Ucraina și partenerii săi.
Și președintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forțelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”.
Cine va mai dona arme Ucrainei
În cadrul ședinței în format Ramstein, țările care donează arme Ucrainei au convenit o majorare a numărului de tancuri care vor fi trimis pe front, și care vor lupta împotriva armatei ruse.
Danemarca, Olanda, Marea Britanie și SUA au anunțat transferul a sute de rachete în Ucraina pentru apărare aeriană.
De asemenea, Canada s-a angajat să aloce încă 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete pentru apărarea aeriană.
Norvegia și Germania au anunțat pachete multianuale, în timp ce Danemarca a anunțat alocarea unui pachet de ajutor militar pe termen lung în valoare de 2,6 miliarde de dolari până în 2024.
În plus, Danemarca și Olanda vor preda Ucrainei încă 14 tancuri Leopard 2.
200 de tancuri israeliene vor ajunge în Ucraina
Tot azi, Israelul a anunțat că va vine Uniunii Europene, peste 200 de tancuri Merkava Mk2 și Mk3 pentru prima dată în istorie.
Două țări neidentificate (dintre care una este situată în Europa), cu sprijinul SUA, intenționează să achiziționeze peste 200 de tancuri vechi Merkava II și III din Israel.
Este pentru prima dată în 40 de ani, de când tancurile au intrat în funcțiune, când Israelul le-a vândut.
Aceste tancuri, susțin surse militare vor ajunge în Ucraina, ca ajutor pentru armata acestui stat pentru a face față agresiunii militare a Rusiei.