Milionarul cu arsenal privat vrea să vândă tancuri Ucrainei. Cât de legal ar fi așa ceva

Milionarul cu arsenal privat vrea să vândă tancuri Ucrainei. Cât de legal ar fi așa ceva Tancurile Leopard sunt printre cele mai puternice din lume. Sursa foto: Twitter

Freddy Versluys, un milionar belgian care a cumpărat sute de tancuri prin companiile sale militare, spune că nu-i place să fie numit traficant de arme. În acest moment are un depozit uriaș plin de tancuri second-hand şi este gata să le vândă în Ucraina. Intenția sa a stârnit furie în rândul guvernanților din Belgia.

La marginea orașului Tournai, un oraș medieval al părții francofone a Belgiei, există un hangar, abia ascuns în spatele unui gard. În interior se află rânduri de tancuri Leopard 1 de fabricație germană și alte vehicule grele de luptă – unele dintre aceleași tipuri de arme care se află în fruntea listei de dorințe militare a Ucrainei.

Depozitul conține una dintre cele mai mari rezerve de arme private din Europa

Hangarul aparține companiei belgiene de apărare OIP și conține una dintre cele mai mari rezerve de arme private din Europa. „Multe dintre aceste tancuri au stat aici de ani de zile. Sper că acum este momentul în care vor vedea în sfârșit ceva acțiune în Ucraina”, a spus Freddy Versluys, șeful OIP, în timp ce făcea turul hangarului.

„Aici avem cele 50 de Leopard 1”, a spus el. „Avem, de asemenea, 38 de tancuri germane Gepard, 112 tancuri ușoare austriece SK-105 și 100 de blindate italiene VCC2 și 70 M113.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, firma sa are în stoc aproximativ 500 de vehicule blindate, „probabil cel mai mare arsenal privat de tancuri din Europa ”, potrivit lui Versluys, care are o lungă istorie în sectorul militar.

Belgian arms trader tangles with minister over tanks for Ukraine | The Mighty 790 KFGO | KFGO

Sursa foto: Reuters.

După terminarea serviciului militar, Versluys a petrecut nouă ani lucrând pentru armata belgiană într-o divizie care era responsabilă de controlul calității tancurilor și muniției. În 1989 s-a alăturat OIP, o firmă specializată în echipamente optice, unde în cele din urmă a înființat OIP Land Systems, o filială care a cumpărat echipamente militare vechi, bănuind că într-o zi va fi din nou cerere.

„Tot ceea ce facem aici este legal”, a spus el, ridicând din umeri la eticheta „traficant de arme”

Ani de zile, Versluys nu a putut să vândă Leopard 1 și Gepard, deoarece legea germană cere aprobarea de la Berlin pentru re-exportul echipamentului său militar. Dar decizia cancelarului Olaf Scholz de săptămâna trecută cu privire la Leopard 2, care a deschis posibilitatea ca alte țări europene să-i urmeze exemplul.

Guvernul belgian îl acuză că încearcă să profite de pe urma războiului pentru a cere prețuri exorbitante, dar Versluys a negat că guvernul belgian l-a abordat și a spus că este greu de estimat prețul pentru care va vinde tancurile. „Nu are rost să vorbim despre prețuri în acest moment, deoarece trebuie să verificăm starea fiecăruia și ce trebuie actualizat”, a spus milionarul.

Belgian Arms Trader, Defense Minister Tangle Over Tanks for Ukraine

Sursa foto: Reuters.

Milionarul belgian afirmă că a cumpărat multe dintre tancurile Leopard prin companiile sale în urmă cu aproximativ 8 ani și că ele „sunt disponibile pentru vânzare, dar nu le putem folosi așa cum sunt acum, bineînțeles”.

„Avem nevoie de o reabilitare completă, trebuie să ne uităm la sistemul de controlare a focului. Deci trebuie cu adevărat să le refacem, să le punem înapoi pe picioare înainte să le putem folosi în vreun fel pe câmpul de luptă”, spune Versluys.

„Dar prețul trebuie să fie corect, nu suntem o organizație de caritate”

El a subliniat că ar putea dura luni și până la 1 milion de euro în costuri pentru îmbunătățirea fiecărui echipament în parte pentru a putea fi  utilizate în Ucraina. „Acești băieți au nevoie de un motoare noi, amortizoare, cea mai recentă tehnologie radar etc.”

Versluys a spus că a fost abordat recent de exportatorul și importatorul de arme de stat al Ucrainei cu privire la posibilitatea de a-i cumpăra tancurile. „Suntem deschiși la toate opțiunile”, a spus Versluys. „Dar prețul trebuie să fie corect, nu suntem o organizație de caritate”.

Deși numeroși parteneri occidentali ai Ucrainei au promis în ultimele zile să trimită tancuri Kievului pentru a ajuta la respingerea unor noi ofensive rusești, Belgia nu s-a alăturat acestui grup dintr-un motiv foarte simplu: ea nu mai deține niciun tanc.

Guvernul belgian a vândut ultimele tancuri din dotarea forțelor sale armate în urmă cu mai bine de 5 ani tocmai uneia dintre companiile lui Versluys. Actualul ministru belgian al apărării, Ludivine Dedonder, spune că are reticențe în ceea ce privește răscumpărarea lor.

„Aceste tancuri au fost vândute pentru un preț de 10.000-15.000 de euro bucata fiindcă nu mai funcționau. Nimic nu ne împiedică să le cumpărăm înapoi dar ele nu sunt operaționale. Și nici nu intenționăm să le răscumpărăm la prețuri nerezonabile”, afirmă el.

La hangar, Versluys a respins acuzațiile făcute de unii din Belgia că ar încerca să profite de pe urma războiului. „Toată lumea crede că facem mulți bani, dar uită-te în jurul tău, hangarul este plin”, a spus el. „Am luat aceste tancuri când nimeni nu le-a vrut. Acum, mi-ar plăcea foarte mult să le văd în Ucraina”, a mai spus milionarul, potrivit theguardian.com.