Șefa de Protocol a Casei Regale, aniversare la 92 de ani. Cum a devenit milionară în euro

Șefa de Protocol a Casei Regale, aniversare la 92 de ani. Cum a devenit milionară în euro

Fosta șefă de Protocol a Casei Regale a României, Simina Mezincescu, a împlinit vârsta de 92 de ani pe 4 noiembrie.

Vreme de 25 de ani, începând din 1990, Simina Mezincescu a fost șefa de protocol al Casei Regale a României, fiind desemnată de Majestatea Sa Regele Mihai. Mulți nu mai știu cine este această doamnă distinsă, care a însoțit familia regală la fiecare vizită în România. Anunțul cu privire la aniversarea Siminei Mezincescu a fost făcut de Marinela Rotaru, fost realizator la TVR, o apropiată a Casei Regale.

„Doamna Simina Mezincescu, fosta șefă de protocol a Regelui Mihai, împlinește astăzi 92 de ani! S-a născut în familia Caracaș, familie de aromâni, cu câteva generații de medici. Mama, Saṣa, era o Costa-Foru, (familie care a dat primul rector al Universității din București) de asemenea neam de aromâni. A fost campioană de curse de automobile din România interbelică. După arestarea tatălui în 1948, la 31 de ani este arestată în lotul Noica – Dinu Pillat și încarcerată între 1959 și 1963, la închisoarea din Miercurea Ciuc, unde a împărțit celula cu soția lui Ion Mihalache”, a arătat Marilena Rotaru, conform Rețete și vedete.

Potrivit relatării sale, în anul 1968, Simina Mezincescu părăsește România cu ajutorul lui omului de știință Henri Coandă care intervine pe lângă Nicolae Ceaușesc ca să-i dea voie să participle la o cursă de automobile în Franța. A revenit în țară în 1989, când a fost desemnată șefă de Protocol a Casei Regale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În 1968 Simina Mezincescu a părăsește legal România pentru a participa la o cursă de automobile în Franța, în urma intervenției lui Henri Coandă la Nicolae Ceaușescu. Revine în România în 1989 unde, timp de 25 de ani este șefa de protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai al României. Dramaticele încercări trăite nu i-au alterat credința”, a mai arătat Marilena Rotaru, conform Rețete și vedete.

Fostul realizator de televiziune a dezvăluit o mărturisire pe care i-a făcut-o Simina Mezincescu în urmă cu câțiva ani.

„Cu seninătate, acum câțiva ani, făcea această mărturisire:  «Pe mine Dumnezeu m-a favorizat. Dacă nu mi-a dat mari calități, nu mi-a dat nici mari defecte. Nu pot admite ideea de răzbunare sau de ură. Cu asta am un pașaport pentru fericire». La mulți ani doamnă Simina Mezincescu!”, a scris Marilena Rotaru.

Milionară la vârsta a treia

După o viață trăită în exil, Simina Mezincescu a reușit să-și recupereze o parte din bunurile care i-au fost confiscate de regimul communist.

Fost deținut politic, a fost închisă la 31 de ani deoarece făcea parte din cercul de prieteni ai filosofului Constantin Noica, Simina Mezincescu a ieșit din pușcăriile comuniste în 1963. La scurtă vreme i-a fost restituită casa pe care a deținut-o în centrul Capitalei, pe strada Berthelot.

Întoarsă în România după 1989, în această casă o găzduiește pe prințesa Margareta, la prima vizită pe care familia regală a făcut-o în țară, în 1990, pentru câteva ore.

În anii următori, Simina Mezincescu a reușit să recupereze o suprafață de teren pe care a deținut-o familia sa la Popești-Leordeni În 2010, a vândut acest teren pentru 12 milioane de euro.