Șefa Comisiei Europene respinge criticile legate de încetinirea campaniei de vaccinare
- Cristi Dorombach
- 6 februarie 2021, 21:18
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins din nou, în presa germană de sâmbătă, criticile în sensul că Uniunea Europeană ar fi încheiat prea târziu acorduri cu companiile farmaceutice pentru livrarea de vaccinuri, relatează AFP.
Dificultăţile întâmpinate în aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19 în Europa sunt legate de faptul că se înregistrează "o penurie mondială de componente importante pentru fabricarea vaccinurilor", a asigurat von der Leyen într-un articol inserat sâmbătă în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Ce s-ar fi putut face ca să nu existe întârzieri în vaccinare
"Dacă am fi conştientizat atunci riscurile legate de lansarea unei producţii de masă, am fi temperat aşteptările legate de o vaccinare rapidă", notează şefa CE.
Remarcile sale vin pe fondul criticilor intense din Germania şi Europa privind ritmul prea lent al campaniei de vaccinare, în condiţiile în care populaţiile par epuizate de lunile de restricţii.
Guvernul cancelarei germane Angela Merkel, din care a făcut parte şi Ursula von der Leyen, este vizat de astfel de critici inclusiv din partea social-democraţilor germani, parteneri minoritari de guvernare.
UE va avea noi probleme cu mutațiile virusului SARS CoV-2
Preşedinta Comisiei Europene a reiterat pe de altă parte în ziarul german faptul că UE va avea cu siguranţă de înfruntat noi probleme din cauza apariţiei de mutaţii ale noului coronavirus.
"Ne facem griji în privinţa acestor mutaţii", a avertizat ea, cu toate că "din fericire" toate indiciile arată deocamdată că "vaccinurile noastre sunt la fel de eficace şi împotriva acestor variante".
Ursula von der Leyen a adăugat însă că "trebuie să ne pregătim de pe acum pentru un scenariu în care virusul nu va mai putea fi distrus în măsură suficientă cu vaccinurile actuale".
Bruxellesul lucrează de aceea "neîntârziat" împreună cu "industria şi ştiinţa" la "dezvoltarea, autorizarea şi producerea de vaccinuri împotriva viitoarelor variante", a mai spus şefa Comisiei Europene.
Șefii statelor europene cer securizarea livrărilor de vaccinuri Johnson & Johnson
Liderii a patru state membre ale UE (Austria, Republica Cehă, Danemarca şi Grecia) au cerut vineri Comisiei Europene să acționeze rapid pentru a securiza livrările de vaccinuri anti-COVID-19 ale companiei americane Johnson & Johnson, produse de filiala europeană a acesteia, Janssen, astfel încât să fie evitate problemele întâlnite la achiziţiile vaccinurilor deja autorizate în UE.
''Pe baza experienţei noastre (a Uniunii Europene n.red) până în prezent, considerăm că este foarte important să iniţiem un dialog oportun cu producătorii următoarelor vaccinuri (care vor fi autorizate în UE) pentru a preveni posibile probleme înainte ca ele să apară'', subliniază cei patru lideri în scrisoarea consultată de agenţiile Reuters şi EFE şi adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Premierii austriac, Sebastian Kurz, ceh, Andrej Babis, danez, Mette Fredriksen, şi grec, Kyriakos Mitsotakis, consideră că, printr-o puternică presiune exercitată asupra companiilor farmaceutice, acestea ''vor înţelege gravitatea situaţiei'' şi vor fi astfel evitate perturbările întâlnite în livrarea vaccinurilor deja autorizate în UE şi care au stârnit critici din partea statelor membre pentru modul în care Comisia Europeană a negociat contractele cu furnizorii.
Vaccinul Johnson & Johnson încă nu este autorizat în UE
În cazul vaccinului Johnson & Johnson (încă neautorizat în UE) cei patru premieri semnalează că o potenţială problemă ar rezulta din faptul că acesta, deşi este fabricat în Europa, este trimis de compania producătoare mai întâi în SUA pentru a fi dozat acolo în fiole, ceea ce ar putea pune în pericol livrările în UE, deşi ar exista şi aici capacităţi pentru această operaţiune.
Prin urmare, ei îi cer Ursulei von der Leyen să înceapă un dialog cu compania Johnson & Johnson astfel încât să fie asigurată distribuţia vaccinului acesteia în UE odată ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) îl va autoriza, sau chiar înainte de aceasta.
''Trebuie să menţinem rapiditatea negocierilor cu toţi noii candidaţi promiţători, precum Novavax, care tocmai a anunţat o eficacitate ridicată pentru vaccinul său, sau Valneva, cu care Comisia de asemenea a încheiat discuţiile exploratorii. Dorim să adăugăm că aprobarea noilor vaccinuri trebuie să fie cât mai rapidă posibil, respectând în acelaşi timp toate exigenţele sanitare'', mai semnalează cei patru premieri.
Ei au salutat faptul că executivul comunitar a recunoscut că ''ar putea exista o formă pentru ca distribuţia se se efectueze înaintea aprobării'' vaccinului. ''Este important să nu pierdem timpul şi ca vaccinurile să fie distribuite cât mai rapid posibil'', subliniază premierii celor patru state.
Statele Uniunii Europene sunt mult în urma Marii Britanii, SUA şi Israelului în campania de vaccinare anti-COVID-19, acuzând livrări întârziate şi calendare incerte pentru vaccinurile a căror contractare a fost asumată de Comisia Europeană.