Șefa Antifraudă din Sănătate a avizat analize pentru morți

Șefa Antifraudă  din Sănătate a avizat analize pentru morți

Cea care ar trebui să verifice dacă se fac analize la morți sau dacă furnizorii decontează ilegal bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, directorul general al Departamentului Antifraudă –Violeta Oancea, a încălcat exact ceea ce ar trebui să sancționeze.

Una dintre principalele fraude care macină sistemul de asigurări de sănătate este prescrierea de rețete sau efectuarea de analize de laborator pentru persoane deja decedate. Sistemul mafiot se folosește de datele personale ale morților și simulează efectuarea de analize sau eliberarea de medicamente, pentru care decontează sume uriașe din bugetul caselor județene de sănătate. „Mafia din Sănătate” câștigă, numai prin acest sistem, aproape 10 milioane de euro/an.

Porniți să verifice cazul unor români pentru care s-au decontat analize de laborator, deși deja muriseră la data la care s-au prezentat la recoltarea probelor,  reporterii EVZ au avut surpriza să afle că, în sistemul de sănătate din România, lupul a ajuns paznic la oi.

Românii cărora li s-au făcut analize post-mortem

Ne puteți urmări și pe Google News

Am pornit investigația noastră jurnalistică, încercând să verificăm dacă este adevărată informația că unele dintre persoanele pentru care s-au decontat analize de laborator erau deja decedate la data la care și-ar fi făcut analizele medicale. Cercetările noastre au confirmat frauda. Astfel, Canea Florica a fost raportată la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) că a beneficiat de analize de laborator (investigații paraclinice) pe 10 decembrie 2012. Ea nu avea însă cum să se prezinte la Focul Lab Plus pe 10 decembrie 2012, deoarece murise cu patru zile înainte, au aflat reporterii EVZ. Un caz similar este al Anei Angela Lepădatu, care, deși a decedat pe 6 decembrie 2012, figurează că s-a prezentat la analize, la același laborator, pe 18 decembrie 2012, adică la aproape două săptămâni după ce trecuse în lumea celor drepți!

Alte două cazuri de fraudă, prin analize efectuate la laboratorul menționat mai sus, verificate de reporterii EVZ, au avut un rezultat similar. Pavel Sânmihăian a fost raportat la analize pe 3 decembrie 2012, zi în care familia se pregătea de înmormîntare, iar Ion Gospodin a „beneficiat” de analize pe 3 septembrie, în același an, deși decedase pe 19 august, cu mai mult de două săptămâni înainte! Pentru acești ultimi doi „pacienți”, biletele de trimitere la analize fuseseră prescrise de medici ai aceleiași clinici care deține și laboratorul Focus Lab Plus.

CASMB confirmă frauda

„Evenimentul zilei” a solicitat, oficial, CASMB să confirme dacă a decontat investigații medicale paraclinice, efectuate (recoltate) la Focus Lab Plus, pentru cele patru persoane, după data decesului acestora și dacă, în cadrul operațiunii de control desfășurate de Casă au identificat cazurile de mai sus. În răspunsul oficial dat „Evenimentului zilei”, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a confirmat atât că a decontat, pentru Focus Lab, analizele raportate pentru persoanele de mai sus, cât și faptul că acestea erau decedate la data la care au fost raportate analizele.

"Eu sunt interimar, am venit de la Iași. Aceasta este echipa și cu asta defilez.” Radu Țibichi, președinte CNAS

Recidivistă în nereguli

Controlul CASMB efectuat la Focus Lab, la începutul anului 2014, a descoperit două dintre cazurile de mai sus, dar nu a dat nicio sancțiune, fapt cu atât mai curios cu cât firma doar ce mai fusese sancționată, tot pentru nereguli grave cu înregistrarea pacienților.

Explicația milosteniei inspectorilor CASMB ar putea fi extrem de spectaculoasă. Șef de clinică la Focus Lab Plus, în perioada înregistrării analizelor morților, era Violeta Oancea, actualul director general antifraudă din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)! Pe 13 noiembrie 2012, același laborator, condus de șeful antifraudă Violeta Oancea, fusese sancționat cu diminuarea cu 10% a decontărilor la CASMB, deoarece „s-au identificat (...) necompletarea rubricilor cu data prezentării pacientului, lipsa semnăturii pacientului, lipsa declarației pe proprie răspundere a pacientului cu privire la data programării și prezentării”.

La o lună după sancțiune, laboratorul Violetei Oancea „le-a făcut analize” și persoanelor decedate, amintite mai sus. Prejudiciul cauzat bugetului Casei a fost recuperat în urma controlului Curții de Conturi, ne-a confirmat CASMB.

Țibichi: „Voi verifica”

Contactat de reporterii EVZ, șeful Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, Gheorghe Radu Țibichi, a fost sărac în declarații, dar a promis că va verifica.

Evenimentul Zilei: Ce o recomandă pe doamna Oancea în acea funcție? Gheorghe Radu Țibichi: Probabil CV-ul și experiența, că s-a dat concurs pentru postul de director. Eu sunt interimar, am venit de la Iași. Aceasta este echipa și cu asta defilez.

Considerați că este normal ca persoana care conduce departamentul  Antifraudă să aibă asemenea antecedente? O să verific cele relatate de dumneavoastră și, după, voi putea să mă exprim.

Dat fiind faptul că este șefă la Antifraudă în instituția condusă de dvs., am vrea să cerem acordul să vorbim cu doamna Oancea. O să vorbesc cu dânsa și, dacă și ea este de acord, o să vă spun și luați legătura și vorbiți.  Să văd și eu contextul.

Încă un caz controversat

Tot sub semnătura șefei antifraudă s-a rezolvat și un alt caz, care merita, poate, și atenția procurorilor. Pe 1 noiembrie 2012, inspectorii CASMB nu au găsit la Focus Lab nicio urmă a aparatului de analiză a urinei pe baza căruia laboratul încheiase contract cu Casa de Asigurări. A doua zi, pe 2 noiembrie, subalternii Vioricăi Oancea au găsit un aparat de analiză, dar avea o altă serie decât aceea din contractul cu CASMB.

Chipurile, vechiul aparat se stricase înainte de începerea controlului, iar șefii laboratorului uitaseră să anunțe Casa în termenul legal de schimbarea aparatului. Din această cauză, pe 15 noiembrie 2012, președintele CASMB a aprobat raportul de control care propunea rezilierea contractului Casei cu laboratorul. Pe 29 noiembrie 2012,  Violeta Oancea semna o minută de conciliere cu conducerea CASMB, prin care Casa nu mai rezilia contractul cu Focus Lab, în ciuda neregulilor.

Cristian Bușoi, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ne-a declarat, telefonic, că nu a știut de eventualele probleme ale Violetei Oancea, la momentul în care a angajat-o pe postul de director antifraudă. „Nu am avut cunoștință de cazul analizelor făcute persoanelor decedate, pe când doamna Oancea lucra la Focus Lab. Cred însă că ar fi util ca acestea să se investigheze”, ne-a spus Cristian Bușoi.

A pierdut semnalul

Reporterii „Evenimentul Zilei” i-au solicitat președintelui Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate,  Gheorghe Radu Țibichi, să-i permită Violetei Oancea să stea de vorbă cu noi pe tema subiectului de mai sus. Cum acesta nu ne-a mai dat niciun semn de viață, am contactat-o direct pe șefa națională a Antifraudei din Sănătate.

Violeta Oancea ne-a confirmat că a fost informată de demersul nostru de către președintele Casei Naționale, dar ne-a spus că nu își aduce aminte de cazul decedaților cărora li s-au făcut analize la laboratorul pe care l-a reprezentat înainte de a deveni directorul controlului din CNAS. Apoi, Violeta Oancea „a pierdut” semnalul telefonului și nu a mai putut fi contactată.