Evenimentul Zilei > Politica > Numele ȘEFULUI Comisiei de control al SRI APARE pe un MANDAT de INTERCEPTARE. Manda face DEZVĂLUIRI din interiorul SISTEMULUI. „Am fost SUPRAVEGHEAT!”
Numele ȘEFULUI Comisiei de control al SRI APARE pe un MANDAT de INTERCEPTARE. Manda face DEZVĂLUIRI din interiorul SISTEMULUI. „Am fost SUPRAVEGHEAT!”

Numele ȘEFULUI Comisiei de control al SRI APARE pe un MANDAT de INTERCEPTARE. Manda face DEZVĂLUIRI din interiorul SISTEMULUI. „Am fost SUPRAVEGHEAT!”

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, a declarat joi că numele său a figurat pe un mandat de supraveghere tehnică.

„Numele a figurat (pe un mandat de interceptare – n.r.) în 2016, cred, sau 2015. A fost un mandat de supraveghere tehnică pe vreo două luni de zile, cred. La un moment dat, mi-a venit adresa acasă în care mi s-a spus că dosarul a ajuns în instanţă sau ajunsese la un moment dat în instanţă, nu avea nicio legătură cu mine, mi-au spus doar că am fost supravegheat”, a precizat Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, întrebat dacă numele lui a figurat pe vreun mandat de interceptare, conform AGERPRES.


Unul din trei români, INTERCEPTAT de SRI în baza Protocoalelor – Preşedintele Comisiei SRI


Într-un raport elaborat de Comisia de control al SRI se menționează faptul că, în perioada 2005-2016, nu mai puțin de șase milioane de persoane au fost interceptate de Serviciu.

 

„Una dintre concluziile raportului comisiei este că restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, garantate de Constituţie, a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv aceste instrumente legale, respectiv mandatele de securitate naţională, mandatele de supraveghere tehnică sau autorizaţiile de supraveghere tehnică pe care le stabilesc procurorii. Avem la comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională, de la 1.395 în anul 2005 până la 3.701 mandate în anul 2013, adică aproape de trei ori faţă de anul 2005.

La nivelul mandatelor, per total de acte de autorizare şi de supraveghere avem creşteri de la 5.000 în 2005, 8.000 în 2006, până la cifre de peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, odată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de un număr total de 12.000 pentru că se referă doar la primele două luni. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere, aşa cum am văzut şi am auzit la comisie, putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane care au fost interceptate în toată această perioadă”, a menționat Manda.