Editura Evenimentul si Capital

Unul din trei români, INTERCEPTAT de SRI în baza Protocoalelor - Preşedintele Comisiei SRI

Autor: | | 11 Comentarii | 3414 Vizualizari

Şase milioane de români au fost ascultaţi de SRI în baza Protocoalelor încheiate cu Parchetele, a declarat preşedintele Comisiei SRI Claudiu Manda.

„Am vrea să ştim exact datele concrete, costurile, numărul de persoane interceptate, perioada, perioada medie, câte (n.r. - persoane) au fost cele mai multe pe un mandat. Noi avem astăzi cifre oficiale, prezentate la comisie, vă spuneam: 5-6 ani de zile în cazul Strutinsky, 80 de persoane maxim în cazul domnului Tăriceanu şi mai avem şi situaţii prezentate la Comisie de ascultări pe mandate obţinute de la instanţă, mai vechi de cinci ani de zile, dosare care nu au fost procesate. Sigur că oamenii aceştia nu ştiu despre existenţa acestor mandate”, a declarat Claudiu Manda.

„Am vrea să ştim exact datele concrete, costurile, numărul de persoane interceptate, peroada, perioada medie, câte au fost cele mai multe pe un mandat şi care a fost cel mai lung mandat. Avem cifre oficiale prezentate la Comisie, vă spuneam, cinci ani de zile, în jur de şase ani de zile în cazul Strutinsky, 80 de persoane m,axim în cazul domnului Tăriceanu şi mai avem şi situaţii prezentate la Comisie de ascultări obţinute pe mandate de la instanţă mai vechi de cinci ani de zile în dosare care nu au fost procesate. Sigur, oamenii aceştia nu ştiu despre existenţa acestor mandate”, a spus Claudiu Manda.

„Propunerea pe care am gândit să o transmite inclusiv Comisiei speciale pentru legile în domeniul securităţii este de a se modifica legislaţia în sensul introducerii obligaţiei ca toate persoanele care au fost interceptate să fie notificate, în sensul introducerii de sancţiuni, pentru că astăzi există în lege obligaţii, dar nu există sancţiuni pentru situaţiile în care persoanele nu au fost notificate (...). Sigur că aceste lucruri ar trebui să se deruleze şi cu nişte excepţii, dacă vorbim de ameninţări la adresa siguranţei naţionale, de terorism, de contraspionaj sau pentru cazuri penale în care vorbim de speţe extrem de dificile, ar trebui poate să existe o comisie care să analizeze aceste excepţii şi să decidă această comisie excepţiile în cauză. Dar considerăm că ar trebui să existe într-o legislaţie obligaţia ca acelor persoane cărora li s-au restrâns aceste drepturi şi libertăţi să fie notificate în termen de maxim doi ani de la data înhiererii mandatelor puse în practică de supraveghere sau restrângere a acestor drepturi”, a mai spus şeful Comisiei SRI

Informaţiile obţinute în urma punerii în aplicare a mandatelor de securitate naţională, de ameninţări la adresa securităţii naţionale erau folosite în dosare penale de infracţiuni de drept comun, evaziune fiscală sau corupţie.

„O serie de informaţii de acest gen apăreau ca şi înformări către Parchet. Şi în cadrul audierilor au existat discuţii de genul acesta: în contextul în care se punea în aplicare un astfel de mandat şi aflau lucruri care erau utile într-un alt dosar (n.r. - erau folosite)”, a mai spus Manda.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate