Ședința CSAT, convocată de Klaus Iohannis, a început. Securitatea Mării Negre este principalul subiect de discuție

Ședința CSAT, convocată de Klaus Iohannis, a început. Securitatea Mării Negre este principalul subiect de discuție Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de Klaus Iohannis, a început la ora 10.00. Președintele României urmează să discute despre războiul din Ucraina, dar și despre securitatea Mării Negre, care este în pericol.

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de Klaus Iohannis, a început la ora 10.00. Președintele României și ceilalți oficiali vor discuta despre securitatea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina și despre amenințările la adresa Republicii Moldova.

„Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova. De asemenea, se va analiza şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare române”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

În comunicatul transmis de Administrația Prezidențială se arată că „în cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima ședință a CSAT a avut loc în urmă cu 6 luni, în octombrie 2022 și a fost prima în care ministru al apărării a fost premierul Nicolae Ciucă, în calitate de interimar, după ce Vasile Dîncu și-a dat demisia. La momentul respectiv, Nicolae Ciucă a căutat soluții pentru a face față crizei energetice, războiului din Ucraina și pentru modernizarea armatei. CSAT a aprobat actualizarea programului „Armata 2040”.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Iohannis s-a întâlnit și cu Charles Michel

În urmă cu câteva săptămâni, Klaus Iohannis a discutat și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre războiul din Ucraina și despre un pachet de sprijin pentru Republica Moldova.

„Am fost de acord că nu este momentul pentru ezitări în menținerea unității și a solidarității cu Ucraina, iar sprijinul trebuie menținut și consolidat pe toate palierele: politic, inclusiv prin avansarea parcursului european, economic, militar, umanitar.

„Am fost de acord astăzi că acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse”, a declarat Klaus Iohannis.