Securitatea alimentară pusă în pericol de război. Culturile agricole, grav afectate. Ce măsuri trebuie luate urgent la nivel european

Cereale. Sursa: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina poate duce la criză alimentară, mai ales că țara, care acum este bombardată, era unul dintre cei mai mari producător de cereale. Ministrul ungar al agriculturii spune că planurile UE trebuie adaptate la realitate.

Consecințele războiului ruso-ucrainean reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea alimentară, de aceea trebuie adaptate la situația actuală atât țintele stabilite în strategia "De la fermă la masă" (Farm to Fork), cât și nivelul de ambiție ecologică față de planurile strategice ale Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat luni, la Bruxelles, István Nagy, citat de Magyar Nenzet.

La reuniunea din 21 martie a Consiliului Agricultură și Pescuit, miniștrii agriculturii au dezbătut procesul de adoptare a proiectelor strategice legate de PAC. Războiul ruso-ucrainean ridică serioase îngrijorări privind securitatea alimentară, deoarece Ucraina deține o parte semnificativă din producția mondială de cereale. Rusia este un alt mare exportator de grâu și ulei de floarea soaerelui.

Scăderi ale producției

István Nagy a precizat că este "important ca agricultura să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice și la conservarea lumii noastre create, dar acest lucru nu ar trebui să pericliteze aprovizionarea cu alimente. Conflictul armat a creat o nouă situație care trebuie adaptată".

Ministrul ungar al agriculturii a amintit că nu a fost încă efectuat niciun studiu de impact oficial de Comisia Europeană cu privire la Pactul Ecologic European (Green Deal). Studiile efectuate de organizațiile care sunt considerate drept punct de reper prevăd o scădere cu 15-20% a producției agricole europene dacă obiectivele vor fi îndeplinite.

Reguli adaptate la realitate

În actuala situație, UE ar trebui să își mărească producția, însă nivelul de ambiție pentru mediu și protecția climei trebuie regândit și adaptat situației. István Nagy a pledat pentru adoptarea de către Comisia Europeană a planurilor strategice PAC cât mai curând posibil, cel târziu până la sfârșitul lunii iulie.

Fermierii vor trebui să decidă în timpul verii asupra planurilor lor de semănat de toamnă, și să cunoască toate condițiile și circumstanțele care le afectează agricultura pentru a putea îndeplini cerințele noii PAC care va fi implementată începând cu 2023. Ungaria și-a făcut temele și a depus planul strategic pe 30 decembrie anul trecut, înainte de expirarea termenului. Acum este rândul Comisiei Europene să îl aprobe la timp, a adăugat ministrul ungar al agriculturii.