Secretul Muzeului din Londra: Cea mai veche fantomă din lume a fost descoperită
- Alice Barbu
- 14 februarie 2022, 09:19
Descoperită în Muzeul Britanic din Londra, o tăblița antică, veche de 3.500 de ani, păstrată în muzeu încă din anii 1800, prezintă un spirit masculin singuratic condus spre viața de apoi de o însoțitoare de sex feminin.
Misterele din spatele unui desen
Desenul estompat poate fi văzut doar de sus și cu ajutorul unei anumite lumini, motiv pentru care a rămas nedescoperit atât de mult timp. Din fericire, unghiul de vizualizare necesar pentru aceste contururi estompate a fost surprins de Dr. Irving Finkel, curatorul departamentului de Orient Mijlociu al muzeului. De asemenea, a reușit să traducă corect inscripția cuneiformă, identificând-o drept a fi ghidul unui exorcist pentru a alunga, în mod pașnic, spiritele singuratice spre ”viața de apoi”.
„Probabil că nu te-ai gândi niciodată la acest lucru, deoarece zona în care sunt desenele pare că nu au vreun scris”, a spus Finkel. „Dar atunci când îl examinezi și îl ții sub o lampă, acele figuri îți sar în față în cel mai uimitor mod.”
În timp ce reprezentarea a fost destul de simplu de interpretat, inscripția în sine a fost mult mai misterioasă odată ce a fost tradusă. Potrivit Ancient Origins, aceasta oferă instrucțiuni ritualice despre cum să readucă spiritele din lumea celor vii. Ritualul propus este destul de complex și implică realizarea unei figurine masculine și a unei figurine feminine.
Iată ”ghidul” pentru a scăpa de o fantomă, așa cum reiese din vechiul text:
„Îl îmbraci pe bărbat și îl echipezi cu provizii de călătorie. Îmbraci femeia în patru haine roșii și o învălui într-o pânză violetă. Îi oferi o broșă de aur. O echipezi cu pat, scaun, covoraș și prosop; îi dai un pieptene și un balon. La răsăritul soarelui faci aranjamentele necesare, unde așezi și două vase de bere. Puneți figurinele împreună cu echipamentul lor în poziție și spuneți după cum urmează, Shamash.”
O bucată de istorie
Poate cel mai amenințător este textul cu care s-a încheiat această inscripție: „Nu te uita în spatele tău!” Finkel este convins că tableta a fost, la un moment dat, într-un templu, ulterior mutată într-o bibliotecă și în cele din urmă, cel mai probabil, a fost obiectul personal al unui exorcist.
Este important de reținut că tableta a fost creată în a doua perioadă a dezvoltării Imperiului Babilonian. Prima perioadă notabilă de evoluție a Babilonului a avut loc între 2300 și 1712 î.Hr., prosperând sub domnia lui Hammurabi între 1792 și 1750 î.Hr, iar cea de-a doua perioadă a avut loc între 626 și 539 î.Hr.
„Există o scriere importantă acolo. Faptul că cineva crede că poate scăpa de o fantomă oferindu-i un partener în pat este destul de comic.” În timp ce Finkel însuși nu a văzut niciodată o fantomă, el crede că seifurile izolate ale muzeului britanic sunt pline de ele și a susținut că mai multe persoane au văzut spirite în jurul Bibliotecii Regelui.
Finkel speră că această ultimă descoperire va întări mai mult faptul că fricile și superstițiile noastre sunt, de fapt, înrădăcinate în vremuri străvechi. „Este un obiect care poate intra în Cartea Recordurilor, pentru că nimeni nu cred că mai are vreun desen cu o fantomă mai veche de 3.500 de ani”, a spus Finkel.