Secretul cărnii de vită. Ce se întâmplă dacă este maturată în prealabil
- Angelo Tăutu
- 13 iunie 2015, 07:38
De ceva timp, românii sunt atraşi de steakul de vită, potrivit specialiştilor în domeniu.
Secretul îl reprezintă carnea de vită maturată în prealabil. Rezultatul obținut? Una dintre cele mai fragede, suculente și gustoase fripturi de vită.
Pentru a mânca cel mai bun steak de vită, în primul rând trebuie să ştiţi ce fel de carne alegeţi. Maturarea presupune păstrarea cărnii timp îndelungat, câteva săptămâni sau chiar luni, în condiţii de temperatură, umiditate şi ventilaţie controlate, pentru a permite cărnii să-şi dezvolte caracteristicile senzoriale: fragezimea, suculenţa şi aroma. Maturarea corectă presupune dobândirea unor cunoştinţe vaste şi temeinice. Dacă se depăşeste termenul impus, se trece în stadiul de supramaturare, care presupune degradarea profundă a proteinelor cărnii, aceasta nemaifiind bună pentru consum. Şi încă o completare: a nu se confunda maturarea cu marinarea cărnii de vită, deoarece pentru maturare nu se folosesc niciun fel de arome sau săruri.
După ce tot procesul de maturare se încheie, începe etapa de pregătire a cărnii pentru steak. Pentru că vorbim despre o carne de foarte bună calitate, asezonarea necesară este formată doar din sare de hymalaia, carnea nu necesită alte ingrediente pentru a-i conferi savoare, deoarece ea este deja foarte aromată, iar prin gătire va deveni extrem de gustoasă.
Spre exemplu, la Restaurantul Potcoava practică maturarea in house, aceasta începând cu aproximativ 24 de ore după sacrificarea animalului, iar durata şi temperatura de păstrare fiind de o lună de zile la 2 grade Celsius. Este de dparte unul dintre cele mai complexe procedee din gastronomie, punctează Marian Năstase, manager al restaurantului. Care mai adaugă că “Red Angus şi Black Angus sunt două tipuri de carne de calitate superioară. Însă chiar dacă calitatea ei este superioară, asta nu înseamnă că se poate prepara din ea cel mai bun steak de vită, dacă nu se are în vedere maturarea, care dă un aport gigant gustului, suculenţei şi fragezimii. Iar dacă cele două criterii sunt respectate întocmai, vă veţi bucura de un steak de vită fabulous”.