Secretele lui Kim Jong-un, dezvăluite! Greșeala care pune în pericol omenirea

Cazul oficialului sud-coreean împușcat de Coreea de Nord a scos la iveală o criză a informațiilor cu repercusiuni imense asupra securității mondiale.

Soldații nord-coreeni au declanșat un scandal la data de 22 septembrie, după ce au împuşcat mortal un cetățean sud-coreean care lucra pe o navă de pescuit şi care a ajuns în apele teritoriale ale Phenianului. Bărbatul de 47 de ani se afla la bordul unei nave care naviga în apropierea insulei Yeonpyeong de la graniţa de vest.

După acest incident, oficialii sud-coreeni au comunicat că vina le aparține în totalitate vecinilor din nord. O întrebare fundamentală s-a născut după episodul respectiv: ce căuta sud-coreeanul în zona respectivă. Mai ales că el lucra în Ministerul Afacerilor Maritime și al Pescuitului.

Bărbatul a fost împușcat în apele din sudul insulelor Yeonpyeong, controlate de Coreea de Nord. A urmat o scrisoatre primită de Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud, de la Kim Jong-un, liderul de la Phenian, în care acesta din urmă își cerea scuze pentru „această nenorocire”.

Explicațiile Phenianului

Kim susținea că sud-coreeanul nu s-a conformat cererilor soldaților de a se identifica, înainte de-a fi împușcat. S-a făcut mare tam-tam pe această temă. Ministrul Apărării de la Seul a oferit multe detalii legate de caz, iar acum, oficialii militari din Coreea de Sud se tem că rivalii de la Phenian ar putea să se replieze la nivel informativ. Adică să schimbe codurile și celelalte metode de comunicare ale serviciilor secrete. Coduri pe care sud-coreenii le-au decriptat în ultima vreme. Informații au primit și unii parlamentari din Sud, care au creat o comisie de anchetă.

„Pare nepotrivit ca informațiile sensibile ale armatei să fie procesate în mod arbitrar sau dezvăluite imprudent”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Moon Hong-sik, în cadrul unei conferințe de presă.

„O astfel de acțiune nu numai că cauzează o mulțime de obstacole în calea operațiunilor noastre militare, dar nu sunt deloc favorabile securității naționale”, a mai spus oficialul, conform cnn.com.

Kim Byung-joo, parlamentar al partidului de guvernământ și general de patru stele în retragere, a spus pentru sursa citată că metodele de colectare a informațiilor trebuie să fie protejate.

„Majoritatea informațiilor speciale pe care le avem provin din colectarea comună de informații (Coreea de Sud-Statele Unite), iar gestionarea acestor informații necesită încredere reciprocă”, a spus oficialul. „Când a existat un briefing cu ușile închise din partea Ministerului Apărării către (parlamentari), am subliniat importanța de a nu divulga informațiile”, s-a plâns Byung-joo.