Cu numai câteva zile în urmă, circulau zvonuri potrivit cărora Kim Jong Un ar fi în comă și că sora sa, Kim Yo Jong este pe punctul de a prelua întreaga putere.

Însă imaginile cu dictatorul nord-coreean au început să apară peste tot.

Săptămâna trecută, au fost date publicității fotografii cu el prezindând mai multe ședințe politice sau inspectând zonele lovite de taifun.

Cu toate acestea, acum a început să circule un alt zvon: unde este sora lui Kim?

Ieri, era liderul care aștepta să preia puterea, azi, e de negăsit. Kim Yo Jong a lipsit din toate imaginile recente date publicității de Phenian.

Vocile unora dintre cei familiarizați cu arcanele vieții politice din Coreea de Nord afirmă că sora liderului e posibil să fi comis cea mai mare greșeală pe care un pretendent la tronul Phenianului o poate comite. Iar acest lucru ar putea-o costa scump.

Kim Yo Jong nu este în nici un caz singura pretendentă la conducerea țării, iar dispariția sa pare să arate cât de brutale și sângeroase sunt jocurile de putere la Phenian.

Un observator al peisajului politici nord-coreean, citat de News.com.au, spune că viitorul ei este de acum clar definit. Fie ajunge la rangul suprem, fie pierde orice putere și „potențial și viața”.

Veridicitatea imaginilor care vin din Coreea de Nord este greu de apreciat, dat fiind că nimeni nu poate garanta pentru autenticitatea lor.

Dar chiar și presupunând că forografiile cu Kim Jong Un inspectând câmpurile cu porumb după trecerea taifunului Bavi sunt recente, nu există nici o îndoială că liderul a avut mult mai puține apariții publice în cursul ultimului an.

Poate că nu se află cu un picior în groapă, arată analiza News.com.au, însă observatorii au constatat că el nu este nici pe departe într-o formă fizică prea bună.

Obez și mare fumător, Kim provine dintr-o familie cu antecedente de diabet și boli cardiace. Nu este deci de mirare să dorească să sară peste participarea la unele evenimente.

Luna aceasta, presa a relatat că Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud a aflat că Kim Jong Un și-a delegat un număr de atribuții surorii sale din cauza „nivelului mare de stres”.

Serviciul sud-coreean a afirmat că atribuirea surorii lui Kim a președinției  puternicului Comitet Central al Partidului Muncitorilor arăta că aceasta nu mai este „de facto numărul doi la comandă”.

Steaua ei strălucea dinainte. A fost cel mai înalt oficial nord-coreean care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, din Corea de Sud.

Mai recent, ea a atacat violent Statele Unite și a fost indubitabil la originea distrugerii unui imobil de birouri sud-coreean  construit pe teritoriul Coreei de Nord, ce fusese un semn al ameliorării relațiilor dintre cele două țări vecine.

Jurnalul coreean The Chosun Ilbo, a mers până acolo încât a calificat-o pe sora lui Kim ca fiind „vizibil agresivă”.

În ultimii ani, ea participase la toate ședințele de guvern și fusese alături de fratele ei la reuniunile internaționale.

Și totuși, acum, exact când se discuta mai puternic despre posibilitatea succesiunii sale la tron, ea nu mai apare nicăieri.

Kim Yo Jong nu a mai fost văzută în public din 27 iulie. A lipsit de la mai multe reuniuni, printre care o ședință de biroul politic și una de guvern, pe 13 august.

Imaginile care au fost date publicității săptămâna aceasta de Phenian îl înfățișează pe Kim alături de numeroși funcționari. Însă printre ei nu se află și sora sa, cum se întâmpla de obicei.

Eroarea acesteia a fost poate că devenise prea vizibilă, comentează News.com.au. Ceea ce a dus la o escaladare a speculațiilor despre ambițiile ei politice.

Chiar dacă este posibil ca ea personal să nu fi pronunțat niciodată expresia „numărul doi la comandă”, însuși faptul că se discuta deschis despre acest lucru se poate să fi fost suficient pentru a o scoate din joc.

„În trecut, oricine era descris ca «numărul doi» din Nord era privat imediat de poziția sa”, a declarat profesorul Nam Sung Wook de la Universitatea din Coreea pentru Chosun Ilbo.

„Trebuie să existe un sistem de control și echilibrare, chiar dacă Kim Yo Jong era membră a familiei.”

Kim Yo Jong are toate motivele să se teamă pentru soarta ei. Familia sa are o întreagă istorie de eliminare a înalților funcționari și chiar a rudelor, atunci când acestea deveneau prea vizibile.

În 2017, fratele lui Kim Jong Un, Kim Yong Nam, a fost asasinat pe aeroportul din Kuala Lumpur, foarte probabil la ordinele fratelui.

Totuși, Kin Yong Nam era mai degrabă un motiv de iritare decât o amenințare reală pentru Kim Jong Un.

Un exemplu mai îngrijorător îl reprezintă Jang Song Thaek.

Acesta era ginerele lui Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un, și un predecesor, ca lider.

Când sănătatea lui Kim Jong Il a început să scârțâie, se vorbea intens despre faptul că Jang va fi următorul lider de la Phenian.

La început, sub domnia lui Kim Jong Un, steaua lui Jang a continuat să urce. Pentru ca, brusc, la fel ca și Kim Yo Jong acum, el să dispară de la evenimentele publice.

La sfârșitul lui 2013, regimul de la Phenian a emis un comunicat în care Jang Song Thaek era numit „mai rău decât un câine” și lacom „să pună mâna pe puterea supremă prin mijloacele mai viclene și mai sinstre”.

A fost executat, împreună cu toată familia și copiii.