Secretarul general al NATO, despre invazia Ucrainei: Putin a făcut mai multe greșeli uriașe și strategice

Secretarul general al NATO, despre invazia Ucrainei: Putin a făcut mai multe greșeli uriașe și strategice Sursa foto: Kremlin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut miercuri că liderul rus a făcut mai multe greșeli, de o importantă deosebită, atunci când a decis să atace Ucraina, iar ceea ce a urmat a fost imprevizibil.

Stoltenberg a vorbit despre două mari greșeli făcute de Putin atunci când a luat decizia de a invada Ucraina, iar una dintre acestea a constat în faptul că nu a luat în calcul curajul ucrainenilor și angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara. Potrivit acestuia, Vladimir Putin i-a subestimat pe cetățenii Ucrainei.

Cele mai mari greșeli făcute de Putin la invazia Ucrainei

Cealaltă greșeală la care a făcut referire Jens Stoltenberg a fost aceea de a subestima aliații, partenerii NATO și capacitatea lor de a sprijini Ucraina.

„Am văzut aliații și partenerii NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei. Și ceea ce vedem când ne uităm la sondajele de opinie, la mesajele politice din diferite țări aliate NATO, este că suntem gata să continuăm să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie”, a declarat Stoltenberg în vizita sa în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a susținut apoi că vor exista mereu voci care vor fi de altă părere, însă mesajul clar al majorității este acela că se va continua sprijinirea Ucrainei în acest conflict, potrivit The Guardian.

Jens Stoltenberg despre răspunsul NATO la un posibil atac nuclear

La jumătatea lunii octombrie, secretarul general al NATO a vorbit despre acțiunile pe care Alianța le va lua în cazul unui atac nuclear al Rusiei.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei”. Declarația șefului Alianței a venit în timpul conferinței de presă de după reuniunea miniștrilor apărării. El a mai adăugat că „Nu voi spune exact cum vom răspunde, dar asta va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost încălcată”.

El a continuat și a punctat ideea că circumstanțele ca Alianța să fie nevoită să folosească arme nucleare sunt extrem de îndepărtate, iar scopul principal al mijloacelor nucleare de descurajare ale NATO este menținerea păcii și prevenirea coerciției împotriva aliaților.