Cel mai mare secret din spatele viselor a fost dezvăluit. De ce nu ne amintim detaliile din timpul somnului?

Cel mai mare secret din spatele viselor a fost dezvăluit. De ce nu ne amintim detaliile din timpul somnului?

Cu toții ne-am întrebat cel puțin o dată de ce nu ne putem aminti anumite detalii din timpul viselor. Acest secret a fost dezvăluit și se pare că are o puternică legătură cu ciclurile de somn.

Nu mai este un secret. Pentru mulți dintre noi, visele sunt o prezență aproape intangibilă. Dacă suntem norocoși, nu ne putem aminti decât o scurtă imagine dintr-un vis atunci când ne trezim. Chiar și aceia dintre noi care își pot aminti visele din trecut cu detalii uimitoare se pot trezi în unele zile fără aproape nici o amintire a ceea ce au visat, scrie BBC.

Nu se cunosc prea multe informații pentru cauza acestui fenomen, dar se crede că acele vise pe care le reținem și a doua zi, sunt într-o strânsă legătură cu subconștientul nostru.

„Somnul” nu mai este un secret. Este mult mai complicat decât ceea ce știam odată. Contrar teoriei inițiale, conform căreia creierul s-ar odihni în timpul somnului, în urma unor studii amănunținte s-a demonstrate că, de fapt, în timpul somnului, creierul trece prin mai multe stări în care activitatea sa este crescută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Visele sunt asociate cel mai des cu REM (Rapid Eye Movement). Acest fenomen se mai poate numi și „somn desincronizat”, deoarece are anumite simptome similare cu statutul de „treaz”.

Există un flux suplimentar de sânge în părțile cruciale ale creierului nostru în timpul stării REM: cortexul, care ne umple visul cu conținutul său, și sistemul limbic, care procesează starea noastră emoțională. În timp ce suntem în această stare prielnică de vis, se declanșează cu o activitate electrică intensă. Cu toate acestea, lobii frontali - care direcționează facultățile noastre critice - sunt liniștiți.

Asta înseamnă că adesea acceptăm orbește ceea ce se întâmplă în vise până când ne trezim.

„Visele care au o structură mai clară sunt mult mai ușor de reținut”, spune profesorul de psihologie și autorul Deidre Barrett.

Dar există o componentă chimică care este crucială pentru a vă asigura că imaginile de vis sunt păstrate: noradrenalina. Noradrenalina este un hormon care împinge corpul și mintea către acțiune, iar nivelele noastre sunt în mod natural mai scăzute în timpul unui somn profund.

Francesca Siclari, cercetător la Spitalul Universitar din Lausanne, spune că există distincții clare trezire și de somn - și acest lucru nu este un accident. „Este probabil un lucru bun ca viața viselor și viața reală sa fie complet diferite”, spune ea. „Cred că dacă ne-am putea aminti toate detaliile din timpul viselor, am începe ușor, ușor să confundăm realitatea cu un vis”, a mai adăugat aceasta.