Misterele Dunării. Seceta scoate la iveală epavele scufundate
- Ionel Sclavone
- 11 septembrie 2024, 09:27
Seceta din această vară, din lunile iulie și august, a făcut ca apele Dunării să scadă foarte mult. În acest context, fluviul și-a dezvăluit misterele îngropate în mâlul de pe fund.
Mai multe epave ale unor nave naziste, scufundate în vecinătatea Serbiei au ieșit la suprafață în această perioadă. De asemenea, alte vase, fluviale, scufundate în anii 50 au devenit vizibile în Ugaria, în Parcul Național Dunăre-Drava.
Seceta scoate epavele la lumină
Epavele unor nave germane, din cel de-al Doilea Război Mondial au ieșit la iveală în apropiere de portul fluvial Prahovo, din Serbia. Seceta a scos la iveală vasele, încărcate cu explozivi, scufundate în timpul conflictului.
Navele care au fost descoperite în apropiere de Prahovo se numără printre sutele de vase de război scufundate de-a lungul Dunării. A fost o manevră disperată a Germaniei naziste, în timpul retragerii din 1944. Obiectivul urmărit a fost ca aceste vase să nu ajungă în mâinile Armatei Roșii care înainta.
Pe o parte din ele se mai pot observa turnulețele, punțile de comandă, catargele rupte și carenele contorsionate. Altele, în schimb, sunt îngropate în bancurile de nisip.
În prezent, epavele înșirate de-a lungul fluviului, pot pune probleme navigației. Seceta face ca nivelul apei să scadă foarte mult.
Autoritățile ridică din umeri a neputință
Confruntate cu seceta, autoritățile care monitorizează navigația pe Dunăre nu au prea multe soluții la dispoziție. Acestea nu pot îndepărta epavele scufundate în trecut. În Parcul Național Dunăre-Drava, din Ungaria, au ieșit la iveală alte patru nave, care au fost construite înainte de 1950.
„Încă nu știm ce este aceasta cu exactitate. Ceea ce am observat este că părți ale epavei dispar pe măsură ce oamenii se arată interesați de aceasta. Mulți vor să plece acasă cu suveniruri de la naufragiu”, a afirmat Endre Szellik, paznic al Parcului Național Dunăre Drava despre una dintre navele apărute la suprafață.
Marți, 10 septembrie, Dunărea a ajuns la o adâncime de 1,17 metri la Budapesta. Nivelul este comparativ un alt minim, înregistrat în 2018, de 0,4 metri. Seceta a făcut ca apele să fie mult sub nivelul normal. De menționat că în perioada inundațiilor nivelul apei depășește chiar și 6 metri.
„Europa de Est se confruntă cu seceta foarte gravă care a afectat culturile și vegetația”, a anunțat serviciul european pentru climă, Copernicus, în ultimul raport privind clima, publicat la începutul lunii septembrie.
Seceta se apropie de final
Luni au început ploile, mult așteptate, odată cu venirea toamnei. În aceste condiții se așteaptă ca seceta să se încheie. Nivelul Dunării ar putea crește la aproximativ trei metri în zona Mohacs până la finalul săptămânii.
În aceste condiții este de așteptat ca epavele să dispară din nou în apele Dunării.