Sebastian Lăzăroiu: "Nemulţumirile se pot transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui"

Sebastian Lăzăroiu: "Nemulţumirile se pot transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui"

EXCLUSIV EVZ. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la "Interviurile 2+1" că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.

Ioana Lupea: "Ca şi Emil Constantinescu, actualul preşedinte e azi un prizonier neputincios al sistemului politic românesc, corupt şi nenorocit", spune Mircea Cărtărescu. Cum comentaţi? Sebastian Lăzăroiu: Nu poţi să-l compari pe Traian Băsescu cu Emil Constantinescu. Fie eşti nedrept, fie ai o viziune negativă faţă de ceea ce s-a întâmplă acum şi faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani. S-au schimbat multe.

I.L.: Mandatul lui Constantinescu a orientat ţara spre integrarea euro-atlantică, atunci s-a produs prima curăţenie în economie. Cu toate acestea, Emil Constantinescu a ieşit din politică învins. Sunt de acord că începutul asanării economiei s-a produs când Victor Ciorbea era premier. Dar realizările nu ţineau de mandatul preşedintelui. Dacă te uiţi la perioada 2005-2010, lucrurile care s-au schimbat au ţinut în special de preşedinte. Şi mai sunt restanţe.

Mircea Marian: Dar Traian Băsescu se mai bate? Mă gândesc la modificarea Constituţiei, mi se pare că a lăsat-o baltă: nu există majoritate în parlament. Nu se aştepta nimeni ca proiectul să fie pus pe masă şi să avem şi referendum într-un an. Mă gândesc că majoritatea care a votat la referendum a avut aşteptări. Din punct de vedere politic, realist vorbind, se putea anticipa că modificarea Constituţiei se va întâmpla în 2012. Trebuie să existe o presiune din afară. Or, această persiune este anul electoral 2012. Dar mai sunt trei ani de mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News

I.L: Mai sunt trei ani? Opoziţia vorbeşte despre suspendare. Partidele din opoziţie vor să vină la putere, dar nu se mulţumesc cu jumătate din putere, adică cu parlamentul şi guvernul. Vor să ia toată puterea. Calculul e următorul: luăm puterea democratic în 2012 la alegerile generale şi preşedinţia la alegerile din 2014 sau luăm toată puterea înainte, nu neapărat în mod democratic.

Vorbesc cu mare lejeritate despre suspendare şi sindicatele vorbesc despre suspendarea preşedintelui, toată lumea strânge semnături. Suspendarea se poate produce prin votul parlamentului, atunci când preşedintele încalcă Constituţia şi Curtea Constituţională constată aceste încălcări.

I.L.: În 2007, parlamentul a votat "pentru" fără ca Curtea să fi constatat încălcări grave. Textul Constituţiei spune că preşedintele poate fi suspendat dacă a încălcat grav Constituţia, nu pentru că sunt supărate sindicatele, nu pentru că partidele din opoziţie simt nemulţumirea oamenilor şi vor să vină la putere. Având însă în vedere precedentul din 2007, se poate ajunge la suspendare fără ca parlamentarii să aibă un motiv constituţional. Dar e greu să se ajungă la referendum pentru că nu au majoritate în parlament. Şi există şi alte filtre instituţionale care să împiedice acest abuz.

I.L.: Subminarea economiei naţionale pe fondul tensiunilor sociale e un motiv puternic? Doar dacă încalcă un articol din Constituţie, iar acest motiv nu e prevăzut în Constituţia României. Mi se pare o ipocrizie să-l acuzi pe cel care vrea să facă ordine în economie şi în administraţie de subminarea economiei. Austeritatea nu poate să-i facă pe oameni fericiţi, dar a specula aceste nemulţumiri ca să iei tu toată puterea şi parlament, şi guvern şi preşedinţie, mai devreme decât termenul legal, mi se pare o dovadă de iresponsabilitate politică.

M.M.: Sunt sau nu şanse să fie demis la referendum? Nu se îmbată nimeni cu apă rece. E foarte posibil un astfel de scenariu, ca nemulţumirile oamenilor legate de criza socială pe care o traversăm să se transpună într-un vot pentru de miterea preşedintelui. Atunci oamenii ar vota în necunoştinţă de cauză: la referendumul pentru demiterea preşedintelui oamenii n-ar trebui să voteze în funcţie de nemulţumirile lor în raport cu acţiunile preşedintelui, dacă au încălcat sau nu Constituţia.

I.L.: Votul se dă în funcţie de nemulţumirile oamenilor. E adevărat. De aceea şi spun că acest scenariu al partidelor din opoziţie se bazează pe o fraudă de comunicare. Încearcă să orienteze această energie negativă creată de austeritate spre singurul om care încearcă în momentul ăsta să scoată România din criza pe care o traversează. M.M.: Are guvernul curaj să meargă mai departe cu măsurile de austeritate? Dacă nu luăm acum măsurile acestea sacrificăm generaţiile viitoare. Există o majoritate care n-a dezertat în faţa măsurilor dure: PDL, UDMR şi UNPR.

M.M.: Nu vor începe dezertările? Dezertările pot să înceapă din toate partidele, şi de la PDL, şi de la UNPR. În ceea ce priveşte PDL, ar trebui să se gândească şi la scenariul în care nu va mai fi un partid major.

I.L.: Se gândesc? Nu cred că au depăşit faza de derută, dar sunt oameni în PDL care îl au în calcul. Problema e cum joacă cu acest scenariu. A fost un partid mare care şi-a sacrificat scorul electoral asumându- şi măsuri necesare şi poate ajunge la guvernare, fără să mai fie vioara întâi.

"Partidele din opoziţie vor să vină la putere, dar nu se mulţumesc cu jumătate din putere, adică cu parlamentul şi guvernul. Vor să ia toată puterea. A specula nemulţumirile oamenilor ca să iei tu toată puterea mai devreme decât termenul legal mi se pare iresponsabilitate politică.", SEBASTIAN LĂZĂROIU, consilier prezidenţial

CE SPUNE DESPRE

 

COMPETIŢIE

Cine vrea să fie Albă ca Zăpada

M.M.: Cine este Albă ca Zăpada? Întrebarea corectă este cine vrea să fie Albă ca Zăpada. Am vrut să pun în evidenţă două tipuri de distribuţie posibilă în 2012. Importantă nu este identitatea personajelor, ci distribuţia. O distribuţie în care trei partide erau foarte apropiate, nimeni nu lua mai mult de 25%-26%.

Ar putea fi PSD, PDL şi PNL şi, poate, Partidul Poporului, dacă nu se întâmplă ceva major pe scena politică. O distribuţie echilibrată înseamnă negocieri extrem de dure. Niciun partid nu poate pretinde "noi dăm premierul", poate rezulta orice majoritate, nu poţi să excluzi niciun fel de combinaţie. Pe cealaltă distribuţie, singurul personaj cu o semnificaţie era Albă ca Zăpada, un partid dominant.

Eu cred că ar putea să ia în jur de 35%. Pe o asemenea distribuţie, guvernul se face în jurul partidului de 35%, Albă ca Zăpada. Cine este Albă ca Zăpada? Poate fi şi PSD, şi PNL, şi PDL şi UNPR şi chiar Partidul Poporului. Am invocat acel sondaj din august unde PP avea 20%, am mai văzut unul făcut de alt institut unde avea la fel.

Dacă mă întrebi, eu zic că nu va lua 20%. PP este un simptom că oamenii nu mai au niciun fel de încredere în actualele partide politice consacrate: PSD, PDL, PNL. Cele trei partide se bat într-o cutiuţă foarte mică, dar nu se mai uită la masa mare de alegători din afara cutiuţei. M.M.: Ar putea să apară un partid complet nou până în 2012? Există şi această posibilitate, dar şi posibilitatea ca oricare dintre cele trei partide, sau chiar UNPR, să fie Albă ca Zăpada.

I.L.: Care e condiţia ca aceste partide să fie Albă ca Zăpada? Când pun întrebarea "Cine vrea să fie Albă ca Zăpada?" eu întreb de fapt "Ce eşti dispus să faci ca să fii Albă ca Zăpada?". Trebuie să fii dispus să faci foarte multe sacrificii. Prima condiţie este oameni noi, care n-au mai făcut politică. Un indicator al nevoii de figuri noi, fără notorietate, dar care să vorbească bine şi să fie capabile să-şi asume o funcţie de conducere în administraţie, este încrederea foarte scăzută în liderii politici.

Cel mai mult are Mugur Isărescu, 20%-25%, care nici măcar nu este un lider politic. Asta înseamnă să sacrifici o întreagă generaţie, generaţia de la 40 de ani în sus, unii abia acum la vârful carierei politice. I.L.: Crin Antonescu a înţeles mesajul cu guvernul său din umbră? A înţeles şi a venit cu un guvern din umbră în care a propus figuri noi. A încercat, nu toţi sunt noi. Vedem că şi în condiţiile în care schimbările sunt de fapt cosmetizări sunt probleme în propriile partide. Care a fost răspunsul partidului? Iritare. Şi acum să mai luăm un alt caz, al lui Victor Ponta şi al PSD. Ponta susţine că nu a ştiut că au existat negocieri între PSD şi PDL pe votul la Legea pensiilor. Înclin să-l cred, dar atunci ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al PSD.

I.L.: Aşa s-au luat măsuri în ultimul an de mandat Tăriceanu. A fost un mod de a rezista la guvernare. Au fost moţiuni de cenzură, au fost ameninţări cu moţiuni de cenzură. S-au dat bani şi ce s-a întâmplat? S-a ajuns la cele 46.000 de proiecte de investiţii despre care vorbea preşedintele în parlament pentru care avem nevoie de 40 de miliarde de euro. Dacă noi continuăm să practicăm astfel de negocieri şi deschidem noi şantiere ca să nu cadă guvernul sau ca să treacă cine ştie ce lege, s-ar putea să avem peste doi sau trei ani o sută de mii de proiecte neterminate.

Nu ne ajută cu nimic, mai ales într-o perioadă de austeritate, când trebuie să concentrăm investiţiile, nu să le risipim doar pentru că nişte parlamentari vor să se realeagă. Ponta şi-a pus în cap tot partidul. Din câte ştiu eu, mulţi oameni sunt foarte iritaţi pentru că a împiedicat materializarea negocierii cu PDL.

M.M.: Crin Antonescu sau Victor Ponta au puterea să transforme partidele lor în Albă ca Zăpada? Se vede imediat pulsul în partide. Când Crin Antonescu vine cu nişte feţe noi, sigur că garda veche reacţionează. La fel şi în PSD: când Victor Ponta vine şi strică nu ştiu ce înţelegere, vine garda veche, care aşa a fost obişnuită, şi spune "stai, creăm un precedent periculos".

I.L.: Dar Boc are puterea să transforme PDL în Albă ca Zăpada? Mai are puterea asta cât va mai fi prim-ministru. Dacă vrea.

I.L.: Credeţi că liderii vechi din PDL se vor da la o parte? Probabil că nu. Este o generaţie politică ce a contribuit la creşterea partidelor, e într-un vârf de carieră. Mi-e greu să cred că vor accepta înnoirea. Toate cele trei partide construite în esenţă la fel au vicii de structură care le împiedică să facă schimbarea. Partidele au oameni buni, nu au mecanisme de selecţie pentru a-i identifica şi promova. Şi ajungem la partea cea mai grea, atunci când ne întrebăm: poate fi unul dintre cele trei partide Albă ca Zăpada. Dacă ai nişte case prost construite, cu fundaţia proastă, mi-e teamă că nu sunt nişte case funcţionale.

M.M.: Şi atunci construieşti ceva nou, de la zero. Probabil că este mai uşor în momentul ăsta. Nu ştiu dacă o să apară sau nu acest partid. Este nevoie de un nucleu, care să-şi asume construcţia. Eu cred că oamenii ar ieşi la vot pentru ceva nou. Repet, oricare dintre cele trei partide poate juca acest rol. Numai că, prin cosmetizare nu mai pot fi păcăliţi oamenii.

I.L.: Credeţi că aşa se va pune problema şi la prezidenţialele din 2014? Va fi o tendinţă, aceea a înnoirii clasei politice şi în 2012, şi 2014. A început cu alegerea lui Sorin Oprescu, în 2008, primar general al Capitalei.

"Eu întreb, de fapt: ce eşti dispus să faci ca să fii Albă ca Zăpada? Trebuie să faci sacrificii.", SEBASTIAN LĂZĂROIU, consilier prezidenţial

TEST DE SINCERITATE

La al doilea mandat este miza istoriei

M.M.: Credeţi că declaraţiile preşedintelui despre mogulul Vîntu i-au permis acestuia să se victimizeze? Preşedintele nu a făcut decât să spună un adevăr atunci când a vorbit despre interesele lor economice şi politice. Este o realitate pe care românii au văzut-o. Pre şe dintele a tras un pic cortina. Şi ei au tras cortina mult mai mult şi s-a văzut ce era de fapt în spatele imperiilor mediatice.

I.L.: Valeriu Stoica spunea că sunt consilieri la Cotroceni care se gândesc la decuplarea preşedintelui de partid. Sunteţi unul dintre ei? Faptul că preşedintele provine din PDL, a avut un rol la fuziunea PD-PLD, în victoriile acestui partid, n-ai cum să-l decuplezi. E o legătură naturală între Traian Băsescu şi PDL.

I.L.: Comentând discursul preşedintelui din parlament, un editorialist al ziarului "Gândul" scrie: "pură retorică narcisică". Băsescu lucrează mai mult pentru istorie? Asta fac toţi preşedinţii la al doilea mandat. În primul încearcă să-şi realizeze programul, pentru a fi realeşi. La al doilea nu mai este miza alegerilor şi este miza istoriei. Este important să constaţi că un preşedinte vrea să lase ceva în urmă şi să rămână în istorie. Orice poţi să spui despre Traian Băsescu, dar nu că este indiferent faţă de viitorul României şi cum se va vorbi despre mandatul lui peste 50 sau 100 de ani.

CITIŢI ŞI:

  • Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională
  • Ponta: Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor, voi cere suspendarea sa
  • Antonescu: ”Traian Băsescu trebuie suspendat”
  • Vosganian: Fără majoritate e hazardat să declanșezi suspendarea
  • Videanu: "Suspendarea lui Băsescu ar duce la o criză politică. Asta ne-ar mai trebui"
  • Dezbatere EVZ: Trebuie suspendat Traian Băsescu?