Tezaurul României, nerestituit de ruși, drumul de peste un secol spre casă. BNR a adus la Chișinău o expoziție unicat. Video
- Viorica Gheorghe
- 16 noiembrie 2024, 15:32
Republica Moldova. Banca Națională a României (BNR), în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, au organizat o expoziție-unicat. Aceasta evocă circumstanțele în care Tezaurul românesc, trimis în Rusia, nu a fost returnat nici peste 100 de ani. Documentele au putut fi văzute până acum în multe țări ale lumii.
Peste un secol fără Tezaurul românesc
Expoziția face parte dintr-o campanie mai largă de promovare internațională a problematicii Tezaurului românesc. Trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial, acesta nu este deocamdată recuperat.
În cadrul evenimentului au fost prezentate două lucrări științifice: „Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse" - autor Ilie Schipor; „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat" - autor Cristian Păunescu.
Inaugurarea, precedată de o masă rotundă
Inaugurarea expoziției a fost precedată de o masă rotundă. Evenimentul a adunat într-un singur loc academicieni, promotori ai valorilor românești, dar și reprezentanți ai instituțiilor de stat.
Masa rotundă a avut un generic similar - „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță mai veche de un secol”.
În deschiderea evenimentului, președintele AȘM, Ion Tighineanu, a menționat că scopul reuniunii este „de a constitui un spațiu științific și cultural comun, de a promova valorile noastre în spațiul european și internațional”.
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a declarat că autoritățile române au căutat soluții pentru recuperarea tezaurului. Eforturile diplomatice nu au produs însă rezultatele dorite.
„Recuperarea tezaurului ar reprezenta nu doar o reparație materială, ci și o recunoaștere oficială a unui capitol dureros în istoria comună. O măsură corectă ce ar putea contribui semnificativ la redefinirea relațiilor internaționale”, a menționat Dragu, conform unui comunicat al AȘM.
Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat că, la 100 de ani de la trimiterea Tezaurului, Parlamentul European a luat o decizie istorică.
Păunescu s-a referit la o decizie a Legislativului European. În luna martie curent, eurodeputații au aprobat Rezoluția referitoare la returnarea tezaurului național al României.
În Rezoluție se precizează că Tezaurul include „91,5 tone de aur aparținând rezervelor de aur ale Băncii Naționale a României. Colecții regale de bijuterii și monede rare cu valoare numismatică și culturală diferită de valoarea aurului în sine. Bunuri culturale, religioase și de arhivă aparținând patrimoniului național al țării”.