Sebastian Ghiță, verdict decisiv la Înalta Curte. Ce au decis judecătorii într-un dosar celebru

Sebastian Ghiță, verdict decisiv la Înalta Curte. Ce au decis judecătorii într-un dosar celebru

Sebastian Ghiță a primit un verdict decisiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au decis respingerea cererii de revizuire depusă de Parchetul General în procesele în care a fost achitat, alături de șefi ai Poliției si parchetelor din Prahova. Aceeași sentință s-a dat și în cazul Romsilva, în care sunt judecați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și a fost achitat definitiv Tudor Chiuariu

Sebastian Ghiță, verdict decisiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii de la Curtea Supremă au respins, luni, cererea de revizuire depusă de Parchetul General în procesele pe care fostul deputat PSD a fost achitat, alături de șefi IPJ Prahova si magistrați de la parchete din același județ.

În dosarul lui Sebastian Ghiță, toți inculpații au fost achitați definitiv.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat un verdict și a decis respingerea cererii de revizuire depusă de Parchetul General și în cazul Romsilva.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz, sunt judecați foștii deputați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, iar fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a fost achitat definitiv.

Cererile de revizuire au fost depuse de procurorii de la Parchetul General în luna octombrie a anului 2020.

Căile extraordinare de atac, atât în cazul lui Sebastian Ghiță cât și în cazul Romsilva, au fost depuse la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sebastian Ghiță, verdict decisiv la Înalta Curte

Decizia luată de Parchetul General a survenit după ce fostul procuror-șef al Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), denumită Secția Specială, Gheorghe Stan, a retras apelurile din dosar.

În prezent,  Gheorghe Stan este judecător la Curtea Constituțională.

În context, Curtea Constituțională a României a decis, în iulie 2020, că este neconstituțional dreptul SIIJ de a retrage apelurile în dosarele DNA, în care sunt judecați magistrați.

În dosarul lui Sebastian Ghiță, toți inculpații au fost achitați definitiv.

Decizia a fost dată cu majoritate de voturi. Doar unul dintre judecători, Geanina Arghir, a opinat pentru admiterea  unei cereri a DNA de continuare a procesului.

Motivul invocat: infracțiunea de șantaj de care era acuzat Sebastian Ghiță, în cazul afaceristului Theodor Berna.

Dosarul Romsilva: cinci inculpați au fost achitați definitiv

În dosarul Romsilva, cinci inculpați au fost achitați definitiv după ce ÎCCJ a admis retragerea apelurilor DNA cerută de fostul șef al Secției Speciale Gheorghe Stan. Printre aceștia se numără fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu și fostul sef Romsilva, Adam Crăciunescu.

Procesul continua, însă, pentru alți 11 inculpați condamnați în faza de fond a procesului la pedepse între 2 si 3 ani de închisoare.

Printre cei acuzați se numără foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, Andrei Hrebenciuc și prințul Gheorghe Paltin-Sturdza, scrie g4media.ro.