Ministrul Energiei a anunțat data până la care românii mai beneficiază de subvenția la curent

Ministrul Energiei a anunțat data până la care românii mai beneficiază de subvenția la curent Sursa foto: Dreamstime.com

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a comunicat durata estimată a schemei de compensare pentru energia electrică și a indicat că a formulat recomandări către Comisia Europeană pentru o retragere graduală.

Astfel, potrivit ministrului, schema de compensare pentru facturi la curent va continua până în 2025, urmând ca de atunci să se încerce o eliminare graduală a ajutorului financiar pentru români.

Cât mai durează schema de compensare pentru facturi la curent

Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14-15 miliarde de lei.

La anul va costa trei miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, a explicat ministrul Energiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat de ce statul subvenționează factura la curent electric pentru toată lumea, Sebastian Burduja a explicat că schema de compensare plafonare a fost concepută în vârful crizei energetice. Astfel, statul român a optat pentru o soluție mai simplă.

De ce? Pentru că există aceste praguri de consum care pot fi asociate și cu pragurile de venit.

Cinci milioane de gospodării au plătit la curent 35 de lei

Burduja subliniază că nu toți românii cu venituri reduse consumă cel mai mic nivel de curent lunar. Cu toate acestea, în general, cu cât veniturile sunt mai mici, cu atât consumul în gospodărie este mai mic.

Prin urmare, pentru un consum sub 100 de kilowați pe oră lunar, se aplică un tarif de 0,68 lei pe kilowat-oră. În cazul în care consumul depășește 300 de kilowați, tariful crește la 1,3 lei, adică dublu.

Va fi o destinație specială pentru turiști

Sebastian Burduja, despre schema de compensare a facturilor de curent. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De aceea, de la criza energetică și până în prezent, cinci milioane de gospodării din România au plătit 35 de lei pentru factura la curent.

Compensarea pentru facturile la curent e în legislație până în martie 2025

„Deci nu este o ţintire pe veniturile din gospodării. Pentru că asta ar fi implicat nişte analize mult mai complexe, cu INS, cu Ministerul de Finanţe. Ele se pot face, dar e mai complicat”, a afirmat ministrul Energiei.

Noi avem în legislaţie martie 2025 şi în discuţiile de la Bruxelles de acum câteva săptămâni. Acolo am setat ţinta şi Comisia a fost deschisă la chestiunea asta”, a mai spus Burduja.

Conform declarațiilor ministrului, Comisia nu a impus încă statelor membre ceva. Ci a formulat doar recomandări pentru a încerca o reducere, o retragere treptată, până în 2025, inclusiv în acel an, din aceste scheme de compensare.