Se vor tăia salariile, pensiile și alocațiile? Ministrul Finanțelor explică rectificarea

Se vor tăia salariile, pensiile și alocațiile? Ministrul Finanțelor explică rectificarea

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, evită să spună dacă vor mai avea loc creșterile de pensii și de alocații programate pentru a  doua parte a anului sau se va recurge din nou la o reducere a salariilor bugetarilor.  Ministrul dă asigurări că în acest moment nu există un asemenea proiect, dar atrage atenția că actuala criză din sănătate va avea repercusiuni.

Nu vor exista nici tăieri de venituri și salarii, a promis ministrul!

„Vă spun că nu există în acest moment, nu ne uităm la un astfel de proiect în Ministerul Finanțelor Publice, nu există așa ceva, dar ne uităm, e adevărat, la evaluarea pentru întreg anul 2020 și sunt multe cheltuieli, și unele cu impact major, unde putem să facem economii sau care pot fi amânate pentru 2021”.

Cât privește majorarea de pensii și de alocații... „Când am început anul, bineînțeles că am alocat bani în buget (pentru pensii și alocații mărite - n.r.). De fiecare dată, am spus însă că depinde de execuția bugetară. Tot timpul trebuie să ne uităm atent la execuția bugetară și vedem concluziile după aceea. Dar ne uităm la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creștere semnificativă a cheltuielilor, vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o sumă semnificativă pentru șomaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, și mai avem și alte cheltuieli pentru ajutor social, asta înseamnă că vom cheltui foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar crește, estimarea pentru tot anul crește, ceea ce înseamnă că și necesarul de finanțare crește”, a arătat ministrul de finanțe.

„E bine că am făcut împrumuturi la începutul anului, dar da, bineînțeles că deficitul bugetar în creștere trebuie finanțat de undeva. Nu vom mai introduce taxe, asta cu siguranță. Și dacă nu, veniturile la buget scad și trebuie să luăm bani de undeva, adică să ne împrumutăm.

Zilnic stau și mă uit la ce se întâmplă cu dobânzile în piața financiară, cu lichiditatea în piața financiară, pentru că trebuie să finanțăm cheltuielile curente - pensii, salarii, ajutoare sociale, investiții, în România încă nu s-au oprit șantierele.

Aici este important un lucru. Am văzut foarte multe proiecte populiste care apar în Parlamentul României, toată lumea crește cheltuielile pentru că, spun ei, uite, Comisia Europeană ne dă voie să avem un deficit mai mare. Dar una e să pui 1.000 de lei pe hârtie populist și alta e să plătești 1.000 de lei. Acei bani trebuie să-i iei de undeva.

Iar în condițiile în care toate țările din lume au deficite mari, România este în dezavantaj pentru că nu are cel mai bun rating din lume și trebuie să fim foarte atenți la modul în care finanțăm. Trebuie să ne împrumutăm și trebuie să ne împrumutăm ieftin”, a atras atenția ministrul de finanțe.