Se vor scumpi toate electronicele? Acțiunile producători de cipuri, în cădere la bursă
- Iulia Moraru
- 18 iulie 2024, 11:03
Creșterea restricțiilor pentru exporturile din SUA și intensificarea tensiunilor geopolitice, încurajate de declarațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump, au dus la o diminuare a valorii acțiunilor producătorilor de cipuri.
În această privință, acțiunile unor mari producători de cipuri precum ASML, Nvidia și TSMC au înregistrat o scădere semnificativă în ziua de miercuri.
Scăderea acțiunilor producătorilor de cipuri, în contextul restricțiilor și tensiunilor geopolitice
Pe piața bursieră de joi, acțiunile ASML, tranzacționate în Olanda, au înregistrat o scădere de 11%, în timp ce titlurile Tokyo Electron au încheiat ziua cu o coborâre de aproape 7,5%.
În același timp, acțiunile Arm, AMD, Marvell, Qualcomm și Broadcom, listate pe bursa americană, au consemnat o diminuare de peste 5%.
Declinurile au survenit în urma unei informații de miercuri de la Bloomberg, care a sugerat că administrația Biden examinează posibilitatea impunerii unei reglementări extinse pentru a restricționa companiile care exportă echipamente critice pentru fabricarea de cipuri în China.
Prin intermediul unei reguli de la Washington (FDPR), Statele Unite pot impune restricții asupra articolelor fabricate în afara țării, chiar și în cazul în care utilizează doar o mică cantitate de tehnologie americană.
Această măsură ar putea avea repercusiuni pentru companiile internaționale.
ASML, perioadă de declin după câștiguri peste așteptări
Deşi a raportat câştiguri care au depăşit aşteptările pieţei pentru al doilea trimestru, acţiunile ASML au înregistrat o scădere.
În ciuda acestui fapt, aproape jumătate din vânzările sale pe durata perioadei respective au fost înregistrate în China, subliniind vulnerabilitățile companiei în fața unor posibile restricții mai severe.
ASML furnizează tehnologie esențială pentru producția celor mai performante cipuri din întreaga lume.
De altfel, afirmațiile lui Donald Trump au intensificat pesimismul cu privire la acțiunile producătorilor de semiconductoare.
Într-un interviu de marți, fostul președinte american a sugerat că Taiwanul ar trebui să contribuie financiar la eforturile de apărare ale Statelor Unite.
Acţiunile producătorilor de cipuri din SUA, afectate și ele
Trump a afirmat și că Taiwanul controlează „aproape 100%” din afacerile americane cu cipuri.
Acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. în Taiwan au înregistrat o scădere de 2,4% la închiderea şedinţei de miercuri.
De asemenea, tensiunile geopolitice au avut un impact negativ și asupra acțiunilor producătorilor de cipuri din Statele Unite, potrivit News.ro.