Se surpă "Zidul lui Trump"! Construcția e afectată de fenomenele meteo extreme

După ce actualul președinte Joe Biden a inversat în mare parte politica lui Donald Trump în ceea ce privește imigrația, acum fenomenele meteo extreme amenință să pună la pământ o parte din cei 727 de kilometri care au fost construiți în timpul administrației precedente.

Joe Biden a declarat un moratoriu în privința continuării zidului de la granița cu Mexicul, dar nu a dat ordin să fie culcat la pământ. Furia naturii lovește, însă, greu moștenirea lui Trump. E vorba de un fenomen meteo extrem mai puțin cunoscut, care în Statele Unite ale Americii poartă numele de Musonul Mexican.

Un zid prost construit

„Voi construi un zid mare - și nimeni nu construiește ziduri mai bine decât mine, credeți-mă - și îl voi construi foarte ieftin. Voi construi un zid grozav, mare la granița noastră sudică și voi face ca Mexicul să plătească pentru acel zid", spunea Trump în 2015 când își anunța candidatura la președinție.Obstrucționat în permanență de adversarii democrați, până la urmă, Trump nu a avut de ales, și a declarat urgență națională pentru a putea construi măcar o parte din zid până la âncheierea mandatului său. Deși construcția a fost supravegheată de Corpul de Ingineri al Armatei, firmele care l-au înălțat nu și-au dat prea tare interesul. „Este clar că acestea nu erau companii care să țină cu adevărat la integritatea pe termen lung a produsului muncii lor”, spune Myles Traphagen, coordonatorul programului borderlands al Wildlands Network.

Furtunile și ploile torențiale au afectat deja o parte din zid

Musonul mexican, pe care specialiștii care au proiectat zidul nu l-au luat prea tare în serios, e acum pe punctul de a culca la pământ o parte din zid. După cum se poate observa din fotografii, vijeliile cumplite au scos literalmente porțile de balamale. E drept, Musonul mexican a adus, anul acesta, precipitații record care au provocat inundații la granița Arizona-Sonora. Ca urmare, șase porți imense au fost scoase din balamale numai în regiunea Cuenca de Los Ojos. Forța apelor a făcut, însă mari stricăciuni și în alte locuri.

Cine e de vină?

Cum zidul lui Trump a început să se năruie și, evident, actuala administrație nu are niciun interes să demareze lucrări de întreținere, mulți se întreabă cine e de vină pentru că miliarde de dolari se duc pe Apa Sâmbetei. O mare parte din lucrări au fost externalizate către companii private care au câștigat miliarde. E vorba, de pildă, de Southwest Valley Constructors, care a făcut cea mai mare parte a muncii în Arizona. Compania a obținut 2,7 miliarde de dolari din contracte federale și acum se confruntă cu procese din partea proprietarilor de terenuri din zonă, care susțin că explozii declanșate de constructori au aruncat „stânci de mărimea unui autoturism” pe pământul lor. La rândul lor, ecologiștii sunt foarte numemulțumiți că zidul blochează migrația unor specii de animale și cer ca măcar porțiuni din el să fie puse la pământ, notează gizmodo.com.

x

Ce e Musonul mexican?

Musonul nord american sau mexican este un model de creștere pronunțată a furtunilor și a precipitațiilor pe arii mari din sud-vestul Statelor Unite și din nord-vestul Mexicului , care apare de obicei din iulie până mijlocul lunii septembrie. În timpul musonului, furtunile sunt alimentate de temperaturile record din timpul zilei și care dau naștere unei mari instabilități atmosferice. Furtunile încep după-amiaza târziu sau seara, potolindu-se în cursul nopții. Ciclul se repetă zilnic. Musonul își pierde de obicei forța la mijlocul lunii septembrie, când umiditatea scade puternic în regiune. Din punct de vedere geografic, regiunea de precipitații musonice din America de Nord se concentrează în statele mexicane Sinaloa, Durango, Sonora și Chihuahua.