Se simte criza? BNR a decis reducerea dobânzii cheie la un nou minim istoric
- Marinela Sârbu
- 7 august 2020, 18:00
Banca Naţională a României a decis reducerea dobânzii cheie, care a atins, astfel, un nou minim istoric, ajungând la nivelul de 1,5% pe an.
Economiştii consideră că măsurile de politică monetară adoptate de BNR vor conduce la menţinerea la niveluri reduse a dobânzilor practicate de băncile comerciale, inclusiv la credite, scrie Rador.
Analistul economic Aurelian Dochia, a vorbit despre acest subiect la postul public de radio.
”Direcția pe care o ia politica monetară a Băncii Naționale cred că trebuie privită nu doar sub aspectul reducerii dobânzii de politică monetară”, a declarat Aurelian Dochia, pentru Radio România Actualități.
”Trebuie să fim conștienți că Banca Națională are o serie de instrumente prin care furnizează lichiditate băncilor şi poate că asta are un efect asupra dobânzilor, inclusiv pentru creditele comerciale acordate de bănci, care sunt menținute la niveluri care pentru România sunt istoric scăzute şi probabil că această situație se va menține în perioada următoare, nu numai datorită dobânzii, așa cum spuneam, ci și datorită acestui mecanism prin care se furnizează lichiditate în piaţă”, a adăugat acesta.
Aurelian Dochia mai spune că dobânzile foarte reduse la depozite din această perioadă sunt şi rezultatul faptului că se încearcă descurajarea economisirii într-un moment în care economia românească are nevoie de impulsionarea consumului.
”În plus, în prezent, raportul dintre valoarea creditelor acordate şi cea a depozitelor este de numai 70%”, a completat expertul.
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis atât reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, cât și scăderea corespunzătoare a dobânzilor aferente facilităților de depozit și de creditare de care pot beneficia băncile comerciale în relația cu BNR.
Pe de altă parte, s-a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, adică ale acelor sume pe care băncile sunt obligate să le păstreze în conturile Băncii Naționale, dar și continuarea efectuării de operațiuni repo și cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară.
De asemenea, experții au analizat și aprobat și cel mai recent raport trimestrial asupra inflației, documentul reconfirmând traiectoria din precedenta prognoză cu o ușoară revizuire în sens descendent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce uşor şi în luna iulie, iar apoi să rămână relativ stabilă în jumătatea superioară a intervalului țintei, până la finele anului, pentru ca ulterior să coboare și să fluctueze moderat în jurul valorii de 2,5 procente, pe fondul manifestării cu un decalaj de timp a efectelor dezinflaționiste ale reducerii consumului, subliniază experții BNR, potrivit RRA.