Producătorii independenţi de bere prevăd creşteri de preţuri de până la 30% în această vară. Proprietarii mărcilor mari se feresc să dea cifre, dar afirmă că scumpirea nu va depăşi rata inflaţiei.
Compania SABMiller, al doilea cel mai mare producător de bere din lume, a anunţat că în următorii doi ani va aplica scumpiri repetate la bere, din cauza costurilor cu materia primă, potrivit publicaţiei britanice „The Times“.
Contactaţi de EVZ, reprezentanţii biroului din România al SABMiller, îmbuteliatorul mărcilor Ursus, Peroni Nostro Azzuro, Timişoreana, Ciucaş şi Redd’s au evitat să precizeze dacă vor aplica scumpiri la bere şi pentru mărcile vândute la noi.
La nivel mondial, berea produsă de SABMiller ar urma să se scumpească cu mai mult de 4%, creşterea de preţ aplicată anul trecut.
Berea se va scumpi cu până la 30% în România, spun producătorii independenţi, care pun creşterile de preţuri pe seama dublării preţului la hamei anul trecut şi a creşterii de 7-8 ori a preţului la malţ.
„Noi nu avem forţa de negociere a multinaţionalelor, astfel încât scumpirea materiei prime ne afectează mai puternic. Noi vom scumpi berea cu 30%, suntem obligaţi să o facem. Dar nici ei nu vor rezista fără majorări de preţuri“, ne-a declarat Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Berarilor Independenţi. Multinaţionalele: scumpiri până la 7%
La începutul anului, reprezentanţii Heineken România estimau că majorările de preţuri nu vor depăşi rata inflaţiei. „Anul acesta, preţul mărcilor de bere ale companiei noastre nu va creşte cu mai mult decât limita inflaţiei. În 2007, creşterea preţurilor la bere în cazul mărcilor noastre a fost de 4%- 5%“, spun şi reprezentanţii URBB-Tuborg, îmbuteliatorul mărcilor Tuborg, Calsberg şi Skol.
Potrivit estimărilor, rata inflaţiei nu va depăşi 7%. Astfel, dacă s-ar aplica majorări de preţuri de 7% de exemplu, o doză de Tuborg ar costa circa 2,7 lei, de la 2,5 în prezent. Pe de altă parte, o sticlă de bere produsă de Bermas Suceava ar costa, după aplicarea unei majorări de preţ de 30%, circa 2 lei, de la 1,5 lei acum. Suntem campioni la golit halbele România a ajuns pe locul 5 între ţările cu cel mai mare consum de bere pe locuitor, urcând două locuri faţă de anul trecut. Mai „setoşi“ decât noi sunt doar cehii, nemţii, belgienii şi austriecii.
Cu un consum de bere de 89 de litri pe locuitor, cât s-a înregistrat la noi în 2007, România se plasează între primele cinci „cele mai însetate de bere“ ţări din Europa, cu două locuri mai sus faţă de anul precedent, după cum reiese din datele Asociaţiei Berarii României.
„Românii au înlocuit apa de la robinet cu bere şi răcoritoare îmbuteliate. De aici creşterea spectaculoasă“, explică reprezentanţii asociaţiei.