Se schimbă tot ce știam. Specialiștii au găsit fosilele unei noi specii de mamifer
- Mihnea Talau
- 8 aprilie 2021, 12:07
Cercetătorii sud-americani au descoperit în Patagonia de pe teritoriul statului Chile fosilele unei noi specii de mamifer din Cretacicul Superior, cu o vârstă cuprinsă între 72 de milioane şi 74 de milioane de ani.
Anunțul a fost făcut miercuri Institutul Chilian Antarctic (INACH).
Noua specie, denumită Orretherium tzen, a fost descoperită în Cerro Guido, din regiunea Magallanes, situată la circa 2.700 de kilometri sud de Santiago de Chile, unde cercetătorii au găsit resturi dintr-o mandibulă cu cinci dinţi consecutivi.
Descoperirea a fost realizată pe teritoriul unui sit considerat unul dintre cele mai mari rezervoare de fosile de dinozaur din regiune.
Zona a fost locuită de specii preistorice
Potrivit cercetătorilor, zona a fost locuită de specii preistorice din America şi Antarctica, care au migrat în urmă cu milioane de ani traversând fâşii de pământ aflate sub ape şi care au ieşit la suprafaţă după scăderea temperaturilor.
Specimenul era înrudit cu alte mamifere descoperite în Patagonia de pe teritoriul Argentinei.
Starea bună de conservare a fosilelor '„este esenţială pentru cunoaşterea acestei noi specii mezozoice şi extrapolarea informaţiilor la alte mamifere descoperite în Argentina şi în restul Gondwana (un supercontinent străvechi din emisfera sudică)'', a declarat paleontologul argentinian Agustin Martinelli, care a participat la cercetări.
Zona în care au fost descoperite rămăşiţele prezintă un potenţial semnificativ, subliniază oamenii de ştiinţă, întrucât ''evoluţia mamiferelor în era dinozaurilor este în continuare foarte puţin cunoscută, iar fiecare descoperire a unei noi specii este un progres care atrage atenţia lumii întregi'', a declarat paleontologul Alexander Vargas, unul dintre coordonatorii proiectului.
Patagonia, tărâmul descoperirilor
Oamenii de ştiinţă au descoperit la începutul acestui an, într-o regiune sălbatică din Patagonia, Argentina, fosilele a ceea ce ar putea fi cel mai vechi membru cunoscut al grupului titanozaurilor - Ninjatitan. Titanozaurii au fost cele mai mari animale care au umblat vreodată pe Terra.
Ninjatitan zapatai a trăit cu 140 de milioane de ani în urmă, în timpul Cretacicului, potrivit oamenilor de știință. Titanozaurii sunt un grup de dinozauri cu gâtul lung, care se hrăneau cu plante şi se deplasau pe patru picioare asemănătoare unor piloni.
Rămăşiţele scheletului incomplet au fost descoperite la sud de oraşul Neuquen. Potrivit cercetătorilor, Ninjatitan a demonstrat că titanozaurii au apărut pentru prima dată ca grup anterior perioadei care se credea până acum.