Se schimbă regulile de angajare. Noi interdicții în discuția angajatorului cu candidatul

Se schimbă regulile de angajare. Noi interdicții în discuția angajatorului cu candidatul Sursa foto: Dreamstime.com

Se schimbă radical regulile de angajare și interviu. Angajatorii nu vor mai avea dreptul să-i întrebe pe candidați o mulțime de lucruri, potrivit unei Directive a Uniunii Europene.

Angajatorii nu vor mai vrea dreptul de a îi întreba pe candidați, la inverviu, despre istoricul salarial. Directiva privind transparența salarială își propune consolidarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei.

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arată în Directivă, potrivit avocatnet.ro.

În anunțul de angajare, trebuie să apară nivelul inițial de la care se pleacă salariul, dar și alte componente ale remunerației lunare. „Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, scrie în directivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea, angajatorul poate afla istoricul salarial prin alte moduri.

Angajații pot cere informații despre salariile colegilor

O altă directivă (UE) privind transparența salarială și egalitatea de remunerare pune accent pe dreptul salariaților de a fi informați. Angajații vor putea cere informații despre salariile și bonusurile colegi. Ei vor avea și alte drepturi:

vor avea dreptul să știe care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii; vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii; vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.

Directiva europeană prevede că lucrătorii au dreptul de a solicita informații referitoare la propria remunerație, precum și nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoria de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei.