Se schimbă harta Europei?! Cerere expresă a Moldovei, în plin război. Maia Sandu vrea integrarea în UE

Sursă: Vladyslav Musiienko | Dreamstime.com

Sub amenințarea războiului, Republica Moldova a decis să urmeze exemplul Ucrainei și să grăbească procesul de aderare la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu a anunțat, miercuri, 2 martie, că va discuta cu Înaltul Reprezentant al UE și comisarul european pentru vecinătate și extindere despre incluziunea statului pe care îl conduce în blocul comunitar european.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va discuta cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, despre aderarea statului pe care îl conduce la UE.

Decizia anunțată de Maia Sandu vine chiar după ce președintele Ucrainei a semnat, în urmă cu câteva zile, cererea de aderare la UE.

Republica Moldova urmează pașii Ucrainei

Marți, Parlamentul European a adoptat, în cadrul unei reuniuni extraordinare convocată din cauza războiului din teritoriul ucrainean, rezoluția intitulată „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei”. Au votat aproximativ 676 de persoane, dintre care 637 au dat vot pozitiv, 13 au fost împotrivă, iar 26 s-au abținut.

Astfel, Parlamentul European a solicitat instituțiilor UE să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Între timp, Ucraina trebuie să continue să lucreze la integrarea sa pe piața unică a uniunii, în conformitate cu Acordul de asociere, potrivit rezoluției.

Republica Moldova se grăbește, la rândul său, să intre în UE, în contextul în care rușii aflați chiar în vecinătatea statului reprezintă o amenințare la adresa suveranității și integrității sale teritoriale.

Maia Sandu: „Vom face tot ce depinde de noi ca să avansăm”

Detalii privind demersul de aderare la UE vor fi discutate miercuri și joi, când Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, se vor afla în Republica Moldova pentru a sublinia sprijinul deplin al UE față de această țară în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Borrell și Várhelyi se vor întâlni cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Natalia Gavrilița și cu viceprim-ministrul/ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„Bineînţeles că vom discuta şi despre acest subiect, despre avansarea şi grăbirea procesului aderării Republicii Moldova la UE. Integrarea europeană este calea cea mai sigură pentru noi spre prosperitate şi spre siguranţă. Noi vom face tot ce depinde de noi ca să avansăm cât mai curând pe această cale”, a declarat președintele Maia Sandu, potrivit publika.md.

De asemenea, oficialii europeni vor vizita un centru de refugiați care găzduiește refugiați ucraineni. Întâlnirea cu președintele Sandu va fi urmată de o conferință de presă comună.