Viața la bloc. Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor

Viața la bloc. Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor. Sursa foto: Pixabay

Ministerul Energiei anunță schimbări majore, la nivel național, în privința metodelor de încălzire a locuințelor. În ultima variantă a Planulului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) se prevede ca tehnologia să fie înlocuită în următorii ani cu pompele de căldură.

În acest sens, Ministerul Energiei estimează că, până în anul 2025, ponderea boilerelor pe gaz folosite pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ.

Pompele de căldură vor acapara tot mai mult piața surselor de încălzire. O pompă de căldură aer/apă funcționează folosind o unitate exterioară, care extrage căldură din aerul exterior, inclusiv când afară temperaturile sunt negative. Ele pot genera și în acest caz suficientă căldură datorită agentului frigorific.

Ministerului Energiei anunță, de asemenea, că este necesar un plan național privind instalarea pompelor de căldură pentru realizarea proceselor de încălzire și răcire atât în sectorul rezidențial, cât și în cel comercial. Blocurile de locuințe, spre exemplu, vor putea beneficia, în următorii ani, de un asemenea sistem modern și, totodată, ecologic.

Ce au în plus

În contextul schimbărilor climatice, pompele de căldură vor fi folosite pentru utilizarea surselor regenerabile de energie, a energiei ambientale și a căldurii reziduale. Ele pot fi folosite pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire.

Din punct de vedere energetic, marele atu este acela că o pompă de căldură folosește o energie de acționare este mai mică decât cea extrasă. Este motivulpentru care pompele de căldură sunt supranumite de experți „multiplicatori de energie”. De obicei, energia de acționare este cam o treime sau un sfert din cea scoasă din mediul ambiant.

Banii vin de la UE

Pentru un asemenea proiect este nevoie de foarte mulți bani. Iar aceștia vor veni, începând cu 2026, din Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, care va alimenta întreaga Uniune Europeană. Acesta este un fond al UE de 86,7 miliarde euro, iar banii vor fi folosiți pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și pentru microîntreprinderi.