Fonduri nerambursabile din PNRR, pentru investiții în sectorul energetic
- Iulia Moraru
- 28 mai 2024, 19:35
Sectorul energetic este o prioritate a statului român, afirmă Sebastian Burduja, ministru al Energiei, care a anunțat o nouă finanțare în acest sector, fiind vorba de fonduri nerambursabile.
Potrivit declarațiilor sale, se depune efort pentru accelerarea investițiilor în sectorul energetic.
Burduja, prezent la conferinţa naţională „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”, a mai subliniat importanța stocării, considerând-o un aspect esențial în contextul creșterii proporției de energie verde, ceea ce implică o producție intermitentă, și, în consecință, necesitățile de echilibrare ale întregului sistem.
Fonduri nerambursabile pentru baterii de stocare a energiei verde
„Am avut, şi îi mulţumesc prietenului meu Florin Spătaru, domnului ministru, pentru că împreună am lucrat la schemele de pe PNRR de la Ministerul Energiei pentru stocare: producţia de baterii, achiziţia de capacităţi de stocare. Au mers foarte bine apelurile acestea.
Le-am finalizat acum câteva săptămâni şi pe baza acestui succes din Fondul pentru Modernizare noi, până la finalul anului, tragem foarte tare să lansăm un apel pe stocare, achiziţia de baterii, undeva la 300-500 de milioane de euro buget total. Deci, bani nerambursabili, bani care se vor duce în economia românească”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Acesta spune că vor primi fonduri nerambursabile companiile private, în special cele din domeniul sustenabilității, care pot să își completeze investițiile în noi tehnologii de reciclare, colectare și procesare cu panouri fotovoltaice și baterii, și să se concentreze pe producția de energie verde și autoconsum.
În prezent, spune Burduja, sunt în derulare două apeluri de finanțare în valoare totală de peste 800 de milioane de euro.
Investiții record în producția de energie
Ministrul Energiei a subliniat că în cadrul PNRR, investiția 1 a beneficiat de un buget total de 460 de milioane de euro, iar contractele pentru aproape 2000 de megawați au fost deja semnate.
De asemenea, din Fondul pentru Modernizare, suma alocată se ridică la 815 milioane de euro.
Sebastian Burduja a mai indicat că se așteaptă să mai fie semnate contracte pentru încă 2000 sau poate chiar 3000 de megawați de producție și autoconsum.
În ceea ce privește producția, se referă la injectarea în rețeaua de energie verde, iar în ceea ce privește autoconsumul, se referă la implicarea marilor companii care își acoperă propriul consum de energie electrică din aceste capacități, potrivit antena3.ro.