Astfel, începând din luna octombrie, cele mai apreciate două carduri din portofoliul BCR, cardul de credit BCR IKEA şi cardul de debit George, vor fi emise pe un suport fizic prietenos cu mediul, realizat din 85% plastic reciclat. Demersul face parte dintr-un complex proiect prin care instituția își propune ca până la finele anului 2022 să emită doar carduri prietenoase cu mediul.
BCR și-a propus să își concentreze eforturile în privința unui impact pozitiv asupra mediului, care este afectat semnificativ de poluarea cu plastic. Astfel, în luna octombrie, toate cardurile bancare George, disponibile în patru versiuni de culoare - albastru, roz, verde și turcoaz -, vor fi emise exclusiv pe bază de materiale ecologice.
BCR vrea să emită doar carduri bancare ecologice până în 2022
„Sperăm să fie un bun exemplu în industria bancară, pentru a ajunge rapid o practică comună”, a declarat vicepreședintele executiv Risc în BCR, Ilinka Kajgana, făcând referire la demersul adoptat de instituție în ceea ce privește emiterea exclusivă de carduri bancare ecologice până la finalul anului 2022.
„Integrarea sustenabilităţii în mediul de business, pentru a satisface nevoile prezentului fără a compromite resursele, este datoria pe care o avem faţă de generaţiile viitoare. Un pas important pe care noi îl facem în atingerea acestui obiectiv comun ţine de lansarea primelor carduri bancare prietenoase cu mediul, din portofoliul BCR. Sperăm să fie un bun exemplu în industria bancară, pentru a ajunge rapid o practică comună, ce aduce o schimbare reală şi impact pozitiv în viaţa comunităţii”, a declarat Ilinka Kajgana.
Reprezentanții instituției bancare au precizat că vor continua să promoveze practici responsabile, „susţinând comerţul electronic şi plăţile contactless cu telefonul sau ceasul, prin informarea constantă a clienţilor cu privire la alegerile ce au la bază respectul pentru mediu”, potrivit Ziarul Financiar.
Schimbări majore pentru posesorii de carduri
Și Mastercard a informat cetățenii în legătură cu noi schimbări la nivelul cardurilor bancare. Un purtător de cuvânt al firmei a declarat că nivelul de acceptare globală a variantei cu cip a fost mare astfel încât a fost momentul potrivit pentru a începe eliminarea treptată a cardului cu bandă magnetică.
Marea Britanie a trecut la varianta cu cip pentru toate plăţile cu cardul în 2006, dar în SUA, unele sisteme cu bandă magnetică sunt încă în uz. Banda magnetică a apărut în 1960 ca un proiect al IBM de creare a cărţilor de identitate pentru personalul CIA. Forrest Parry, unul dintre inginerii săi, a avut ideea de a lipi informaţii codate pe o bandă magnetică ataşată de o cartelă de plastic. Dorothea Parry, soţia sa, a fost cu ideea de a folosi căldura pentru a lipi banda de card, proces făcut iniţial cu fierul de călcat.
Pandemia a evidenţiat nevoia de a introduce şi alte modalităţi de plată. Plăţile contact-less care pot fi efectuate folosind cardul bancar sau smartphone-ul au crescut cu mai mult de un miliard în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Experimentarea sistemelor de plăţi biometrice continuă, de la sisteme care permit plăţi folosind recunoaşterea facială, la scanarea amprentei.