Evenimentul Zilei > Social > Se naște o nouă dezbatere. Guvernul lui Cîțu promite bani, dar vor veni? N-ar mai fi nevoie de muncă
Se naște o nouă dezbatere. Guvernul lui Cîțu promite bani, dar vor veni? N-ar mai fi nevoie de muncă

Se naște o nouă dezbatere. Guvernul lui Cîțu promite bani, dar vor veni? N-ar mai fi nevoie de muncă

Ajutor de stat pentru proaspătele mămici, din categoriile defavorizate. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a se bucura de o sumă de 2.000 de lei.

Un proiect de hotărâre de guvern se află în dezbatere și ar putea fi aprobat chiar în luna august 2021. Acesta vine în sprijinul mămicilor care nasc și care, din cauza situației financiare precare, nu pot asigura copilului măcar o parte dintre condițiile de care are nevoie pentru a trăi decent.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut, iar dacă va fi aprobat în luna august, se poate să intre în vigoare tot în această perioada. Alte state din Uniunea Europeană acordă ajutor de stat mamelor care nasc de aproximativ zece ani de zile.

Ajutor de stat de 2.000 de lei pentru femeile care nasc

Mii de mame din România ar putea să se bucure de ajutor de stat de 2.000 de lei, după ce nasc. În termen de trei luni de zile de la naștere, mamele ar putea să beneficieze de suma menționată sub formă de tichete sau carduri cu ajutorul cărora să cumpere scutece, lapte, haine, pături şi produse sanitare noului născut.

Programul ar putea să intre în vigoare chiar din luna august. Bugetul alocat în acest sens de către autorități ar putea să ajungă la peste 12 milioane de euro.

Georgiană, o mamă în vârstă de 22 de ani, a născut cel de-al treilea copil în urmă cu două săptămâni. Aceasta mărturisește că, dacă nu avea parte de sprijinul unei fundații din Iași, nu ar fi reușit să facă față cheltuielilor. „După ce am născut, cheltuielile lunare au fost de o mie de lei. Pampers, lapte, cremă, hăinuţe, scoică”, a declarat Georgiana.

Mihaela este în vârstă de 40 de ani și a născut al patrulea copil, în urmă cu aproximativ o lună de zile. Și ea a apelat la ajutorul unei fundații. „Cam în jur de 2 mii de lei (am cheltuit – n.r.): pampers, lapte prafe, hăinuţe, pentru colici, periuţă, cremă pentru masat. Orice ar da este ca o mană cerească”, a spus Mihaela pentru stirileprotv.

Ce condiții trebuie să îndeplinească mamele pentru a beneficia de ajutorul de 2.000 de lei

Proiectul de ajutor de stat se adresează mamelor care se află într-o situație financiară precară. Vizate sunt femeile care primesc ajutor social, dar și minorele și victimele violenței domestice.

Chiar dacă se află în situații dificile doar temporar, și astfel de mame pot să apeleze la ajutorul autorităților. Este vorba, de exemplu, de femei care nu dispun de o locuință sau care nu dețin acte de identitate.

Reprezentanții asociației SAMAS, care promovează un program de sănătate pentru mame și sugari, spun că acestui ajutor financiar ar trebui să i se adauge și un curs de educație parentală.

„Sume de bani sau tichete pentru a cumpăra diferite produse nu sunt de ajuns, trebuie să le ataşăm unui curs de educaţie parentală, de alăptare, de nutriţie, de igienă – sunt lucruri elementare pe care, din păcate, multe mame din medii vulnerabile nu le cunosc şi din cauza asta se îmbolnăvesc ele, se îmbolnăvesc copiii lor”, s-a exprimat Ana Maița, purtător de cuvânt al Asociaţiei SAMAS.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News