Se întâmplă de luni, 14 martie, în toată România. Nimeni nu se poate ascunde. Amenzile sunt foarte mari. Ce trebuie să știe românii

Se întâmplă de luni, 14 martie, în toată România. Nimeni nu se poate ascunde. Amenzile sunt foarte mari. Ce trebuie să știe româniiPopulație Sursa foto: Arhiva EVZ

Luni, 14 martie, începând cu ora 00:00 începe prima etapă a recensământului populației și locuințelor din România. În această etapă se va desfășura auto-recenzarea online. Toți cei care doresc pot completa informațiile solicitate de INS până în data de 15 mai, online. Persoanele care aleg să se autorecenzeze vor primi câte o zi liberă plătită, de la angajator. În schimb, cei care se opun recenzării sau oferă informații eronate vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Începând cu ziua de luni, 14 martie, începe prima etapă a recensământului populației și locuințelor care se va întinde de-a lungul a două luni, până pe 15 mai. În această etapă, fiecare cetățean care dorește poate să completeze singur chestionarul de recensământ. Chestionarul a fost realizat astfel încât să fie completat cu ușurință, în condițiile în care persoana care o face nu beneficiază de o instruire specială. Fiecare dintre cei care vor completa, va avea propriul chestionar de autorecenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește

Explicațiile au venit din partea Silviei Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică (INS), care coordonează Recensământul Populației din acest an.

„Știți foarte bine, partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor, care vor realiza cu ajutorul tabletelor, interviurile față în față, a spus ea la o întâlnire informală cu presa. Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, mai ținem cont dacă lucrează sau nu, dacă este pensionar”, a mai spus Silivia Pisică.

Autorecenzarea va avea loc în perioada 14 martie – 15 mai. Urmează ca din 16 mai și până în 17 iulie, recensământul să fie realizat de operatori care vor merge din casă în casă.

sursa foto. EVZ

Cum se face auto-recenzarea

Pentru a putea completa chestionarul de auto-recenzare, un cetățean are nevoie de acces la internet și de o adresă validă de e-mail. O singură persoană din gospodărie completează chestionarul, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei).

Apoi, aceasta îi adaugă și pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific pentru fiecare membru al familiei care a fost înregistrat.

Vor fi două tipuri de chestionare: unul „lung”, pe care îl va primi capul familiei, care cuprinde informații despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul „scurt”, pe care îl vor completa ceilalți membri ai familiei și care se referă doar la datele personale. La finalul completării cei care au completat vor fi înștiințați dacă au omis vreuna din întrebări sau dacă au dat răspunsuri eronate.

O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă sau o cunoștință, dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face autorecenzarea).

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe email va primi și un link de verificare a datelor transmise.

Amenzi pentru cei care refuză să dea informații

Conform legii, persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate ori incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

Recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european. Chestionarele conțin un corp comun de informații care trebuie colectate. Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora.

Oficialii INS spun că mizează ca auto-recenzarea să fie realizată de cel puțin o treime dintre români.

Ne puteți urmări și pe Google News