Se face recensământul de azi: Angajații pot avea o zi liberă suplimentară. Atenție la amenzi!

Se face recensământul de azi: Angajații pot avea o zi liberă suplimentară. Atenție la amenzi! Diaspora / Sursa: Dreamstime.com

Începe prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) din România. Se întâmplă marți, 1 februarie, când specialiștii INS încep să colecteze date administrative. Spre deosebire de anii precedenți, populația va avea posibilitatea de a se auto-recenza online, însă românii care nu dispun de mijloace în acest sens vor fi vizitați de un recenzor. Sancțiunile pentru cei care furnizează informații eronate sau parțiale nu sunt de ignorat!

În ultimii circa zece ani, România a pierdut peste 1, 1 milioane de persoane din populația rezidentă, autoritățile indicând că există foarte mulți factori care au condus la această situație.

Începe recensământul populației din România

În anul 1992, țara noastră avea 22,8 milioane de locuitori. Potrivit ultimului recensământ, România ar trebui să aibă peste 20, 1 milioane de locuitori. Datele vor fi, însă, reactualizate în anul curent, când specialiștii vor prelua și analiza date referitoare la numărul locuitorilor și al locuințelor de pe teritoriul statului român.

Astăzi începe prima etapă a recensământului, care constă în preluarea și colectarea datelor din surse administrative, metodă pe care se va pune mai mult accent decât în anii trecuți. Întâia fază se va încheia în luna martie, după ce informațiile vor fi colectate în format electronic, online, precum și offline (pe teren).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenii vor avea posibilitatea de a se autorecenza

Până în prezent, România nu a pus la dispoziția cetățenilor posibilitatea de auto-recenzare. Iată că, în anul 2022, fiecare cetățean se va putea auto-recenza prin intermediul unei aplicații web. Românii care nu vor dispune de posibilități în acest sens vor fi vizitați de un recenzor, care va prelua datele administrative cu ajutorul unei tablete, în cadrul unui scurt dialog.

Iată calendarul recensământului:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Salariații vor primi o zi liberă suplimentară

„Una dintre dificultățile majore este reticența recenzaților de a răspunde recenzorului, dificultăți create de conjunctura evoluției pandemice. Ne bazăm însă, în bună măsură, pe faptul că populația va înțelege că este de preferat să se auto-recenzeze, aceasta asigurându-i, așa cum am specificat mai sus, siguranța sanitară, dar și obținerea unei zile libere în cazul salariaților.

Utilizarea tabletelor va putea face ca distanța fizică dintre recenzor și recenzat să fie în limita siguranței sanitare, diminuând astfel suspiciunile de infectare cu SARS COV 2”, au transmis oficialii INS pentru HotNews.ro.

Amenzi până la 3.000 de lei pentru cei care oferă date eronate

„Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora”, au mai explicat reprezentanții INS.

Trebuie precizat că persoanele care vor refuza să se auto-recenzeze nu vor fi amendate. În schimb, cele care vor refuza să furnizeze informații sau vor oferi date neadevărate ori incomplete recenzorului vor fi sancționate cu o sumă care variază între 1.000 și 3.000 de lei.