Evenimentul Zilei > Social > România moare! Un studiu alarmant din Financial Times o demonstrează clar
România moare! Un studiu alarmant din Financial Times o demonstrează clar

România moare! Un studiu alarmant din Financial Times o demonstrează clar

România parcurge un real declin demografic, fiind între țările Uniunii Europene care se va confrunta cub mari probleme anii următori.

Se estimează că până în 2050, țara noastră va pierde 3 milioane de locuitori, sumă considerabilă având în vedere la cât se ridică populația țării în prezent.

Consecințele vor fi dramatice, avertizează analiștii. Colapsul sistemului de pensii sau prăbușirea pieței forță de muncă sunt doar două din posibilele consecințe.

Un studiu publicat de Financial Times arată că populația țării noastre va scădea cu aproape trei milioane de oameni în în următoarele trei decenii, pe fondul natalității reduse și a numărului tot mai mare de români care pleacă să muncească în străinătate.

România se află pe locul 11 în topul 20 al țărilor cu populația în scădere. La cei 19,2 milioane oameni care trăiesc în prezent în țara noastră este estimat un declin demografic de 15,5 %, România ajungând să aibă o populație de 16,3 milioane de locuitori în 2050, mai notează sursa citată.

Și alte țări se confruntă cu aceleași probleme. Cea mai gravă situație se înregistrează în vecini. Bulgaria conduce topul țărilor cu declin dramatic al populației. Aici se estimează un declin demografic de 22,5 %, țara riscând să ajungă să aibă o populație de numai 5,4 milioane de persoane în 2050.