Se îngroașă gluma. Anunțul ministrului Sănătății: „Focare de COVID-19 în șate județe”

Se îngroașă gluma. Anunțul ministrului Sănătății: „Focare de COVID-19 în șate județe”

După Suceava, alte șase județe din România au devenit focare de infecții cu virusul COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel la cetățeni la opinia publică. 

 

„Suceava are 2.000 din cele 8.000 de cazuri confirmate. Suceava a schimbat o optică în abordare. Suceava înțelege un pic cam greu ce se întâmplă la dânșii. În acest moment, avem încă șase județe care au peste 300 sau sunt la 300 de infectați: Arad, Timișoara, Hunedoara, Neamț, Botoșani și, la 299 de cazuri, Brașovul”, a spus ministrul Sănătății.

„Sunt niște focare pe care dacă nu avem grijă să le limităm, să le transformăm în focare mici prin izolare și prin distanțare socială, riscă să devină Suceava. Cert este că Suceava nu a înțeles momentul. Acolo avem și management militar, acolo avem și un secretar de stat care stă permanent, acolo avem niște condiții asigurate de vreo săptămână jumătate de autoritatea locală astfel încât tot ce înseamnă lucrător în spital să poată merge într-un spațiu tampon. Mai rămâne ca opinia publică din Suceava să respecte niște condiții. Nu putem singuri să limităm niște focare când din partea publicului apar niște focare”, a mai spus ministrul.

„Am rămas pe aceasta concepție că nu am ajuns încă acolo sus. Dacă avem grijă în această perioadă poate la 7-10 zile după Paște. Dacă nu stăm, atunci vom avea o multiplicare mare și atunci vom duce și la un număr mai mare de cazuri, că număr, dar și la întindere pe orizontală și la un moment dat un vârf foarte ascuțit. Noi ne gândim că la un 7-10 zile să vedem cine face boala. Și boala se poate face în funcție de ce am făcut până acum” , a declarat Nelu Tătaru.

„Noi ne limităm la un 10-12 mii în momentul ăsta. Dacă nu suntem cooperanți, dacă nu respectăm măsurile, atunci ne gândim la un 15 mii, poate 15 poate 20 de mii. Cifrele pot exploda. Cu cât suntem mai mulți care transmitem, cu atât și cazurile pe care le infectăm sunt mai multe. Atunci creșterea se face exponențial. Vedem comorbiditati multe, o să ne așteptăm să vedem o creștere de cazuri, poate nu exagerată, dar după ce o să avem un moment în care încep să scadă cazuri o să avem decese, pentru că sunt cei care suferă în acest momente de cazuri cronice, iar organismele cedează”, a concluzionat ministrul Sănătății, potrivit cancan.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News