Evenimentul Zilei > Actualitate > Se împlinesc 30 de ani de la cel mai DEZASTRUOS accident nuclear din istorie! Cum arată oraşul PĂRĂSIT de lângă ceea ce era odată CERNOBÎL!
Se împlinesc 30 de ani de la cel mai DEZASTRUOS accident nuclear din istorie! Cum arată oraşul PĂRĂSIT de lângă ceea ce era odată CERNOBÎL!

Se împlinesc 30 de ani de la cel mai DEZASTRUOS accident nuclear din istorie! Cum arată oraşul PĂRĂSIT de lângă ceea ce era odată CERNOBÎL!

Se împlinesc 30 de ani de la cel mai mare accident nuclear petrecut vreodată în istorie. La 26 aprilie 1986, la Cernobîl, în Ucraina a avut loc o scurgere radioactivă de 10 ori mai mare decât bomba nucleară de la Hiroshima.

Cauza principală a exploziei a fost un experiment de inginerie care nu a decurs conform planului. Vânturile au purtat la vremea aceea radiaţiile în toată Europa centrală şi de sud.

Şi-au pierdut viaţa 31 de oameni la momentul accidentului şi alte nenumărate vieţi au fost marcate pentru totdeauna în urma expunerii la radiaţiile extrem de puternice. Zeci de mii de oameni au fost efectiv forţaţi să îşi părăsească locuinţele fără a avea răgaz să îşi împacheteze nici măcar câteva lucruri. Oraşul care a suferit cele mai mai pierderi a fost Pripyat, care şi astăzi este abandonat.

Turiştii care doresc să viziteze oraşul trebuie să treacă prin mai multe controale de securitate şi de autorizare. Sigurele vieţuitoare care încă mai trăiesc acolo sunt câteva animale, scrie Descopera.