Noile norme de creditare pe care le pregăteşte Banca Naţională a României ar putea duce la o scădere şi mai drastică a preţurilor în cazul apartamentelor vechi, estimează unii specialişti imobiliari.
Aceştia se feresc să dea verdicte, dar estimează că, până la sfârşitul acestui an, apartamentele vechi din Capitală se vor ieftini cu până la 15%, în timp ce, în provincie, scăderea va fi ceva mai temperată, între 5% şi 10%. Presiunea noilor norme de creditare În prima jumătate a acestui an, apartamentele vechi s-au ieftinit cu până la 200 de euro/mp, se arată într-un studiu al companiei imobiliare Re/max. „Scăderea ar putea fi însă mai accentuată dacă BNR va continua să înăsprească normele de creditare pentru populaţie“, spun reprezentanţii acesteia.
„Trebuie să vedem în ce formă vor fi aprobate noile norme de creditare. Oricum, băncile au aprobat deja credite pe care clienţii nu au apucat să le folosească, ceea ce înseamnă că impactul nu va fi imediat“, afirmă Ionuţ Bordei, directorul departamentului Rezidenţial al companiei CBRE-Eurisko. Potrivit acestuia, o evaluare a situaţiei va putea fi făcută în luna septembrie, când oamenii nu se vor mai gândi la concediu şi vor începe să fie interesaţi din nou de case. Tarifele actuale sunt „normale“ Piaţa imobiliară resimte lipsa cumpărătorilor şi pentru locuinţele noi, care se vând greu, deşi sunt „împănate“ cu diverse bonusuri. „Oamenii aşteaptă să se întâmple o minune, dar aceasta este puţin probabilă. Locuinţele care s-au ieftinit sunt cele care aveau un preţ mult prea mare şi acum încep să revină la normal“, susţine Călin Clinciu, director de dezvoltare al agenţiei Euroest.
Unii agenţi susţin că, odată cu scăderea preţurilor, toată lumea are de câştigat. „Piaţa scade suficient încât cei interesaţ i pot profita de ocazie să achiziţioneze locuinţele mai ieftin, iar vânzătorii vor câştiga 20-50-100% sau mai mult, în funcţie de momentul achiziţiei. Doar cei care au cumpărat apartamente la sfârşitul anului trecut sau începutul acestui an pot ieşi acum în pierdere“, explică Adrian Şişchin, director Regional Re/max.