Evenimentul Zilei > Economie > Se dau mii de euro de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care aplică pentru acest program
Se dau mii de euro de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care aplică pentru acest program

Se dau mii de euro de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care aplică pentru acest program

Agricultorii care vor cultiva anumite soiuri de plante sunt eligibili pentru susținere financiară de la stat în 2021.

Sprijinul este acordat printr-o schemă nouă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de plante aromatice, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru ce tip de culturi se acordă ajutorul de minimis

Agricultorii care vor cultiva cimbru şi busuioc vor putea primi în acest an un sprijin financiar considerabil, de 3.400 de euro/hectar (ha), respectiv 2.600 de euro/ha. De asemenea, vor fi sprijiniţi şi agricultorii care cultivă fenicul, cu 200 euro/ha, muştar – 150 euro/ha şi coriandru – 100 euro/ha. În cazul culturilor de cimbru şi busuioc, suprafaţa cultivată trebuie să fie de minimum 0,5 ha.

Potrivit documentului oficial, producţiile minime prevăzute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 kilograme (kg) de plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.

Ministerul Agriculturii pune la bătaie 1,231 milioane de euro

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,231 milioane de euro. Acestea sunt asigurate din bugetul pe 2021 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente. În situaţia în care după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis se constată depăşirea sumei maxime prevăzute (…), valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat”, se menţionează în proiectul MADR, citat de Agerpres.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de plante aromatice, producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la 31 decembrie 2021 şi persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Care sunt condițiile de eligibilitate

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare (RIU) şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să depună cerere de înscriere în program; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muştar sau o suprafaţă cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu plante aromatice, în anul 2021; să livreze producţiile de plante aromatice către unităţi de industrializare/procesare înregistrate pentru siguranţa alimentelor.

Mai multe detalii despre condițiile de acordare a ajutorului de stat sunt disponibile pe site-ul ministerului.

Citește și Dezastru previzibil pentru capitalul autohton. Ce se întâmplă cu agricultorii României