Se cere demisia ministrului! „Nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene”
- Andrei Ilinca
- 20 februarie 2020, 11:30
Comunitatea Forestierilor din România şi ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva îl acuză pe Ministrul Mediului, Costel Alexe, că promovează un circ mediatic și dezinformează Comisia Europeană.
În acest context, forestierii solicită demisia ministrului Costel Alexe şi menţionează că se află într-o etapă de cuantificare şi analiză pentru încadrarea juridică a efectelor economice, „prin răspândirea de informaţii false de către domnul ministru Costel Alexe”.
„Această analiză se poate finaliza printr-o plângere penală, respectiv printr-o chemare în judecată civilă pentru pagubele provocate sectorului forestier, prin acţiunile domniei sale. Apreciem că scrisoarea Comisiei Europene se datorează acţiunilor şi inacţiunilor domnului ministru Costel Alexe într-o proporţie de 99%. Solicităm Guvernului României să analizeze aspectele semnalate şi să intervină”, se arată în punctul de vedere citat.
Proprietarii de păduri din România sunt de părere că informaţiile transmise în spaţiul public de şeful de la Mediu, conform cărora aplicaţia Inspectorul Pădurii nu funcţionează sau că sistemul SUMAL nu este operaţionalizat, sunt false.
„Mergând în analiza cauzelor ineficienţei controlului, din păcate Comisia se bazează pe plângerea din septembrie 2019 făcută de ONG-urile de mediu - Agent Green, Greenpeace şi Euronatur, preluând în mod necritic afirmaţii ale ONG-urilor de mediu: Inspectorul Pădurii nu funcţionează, sistemul SUMAL nu este operaţionalizat, sunt prea puţine controale. Evident, toate sunt informaţii false, o adevărată intoxicare a Comisiei de către ONG-urile de mediu, informaţii la care nu au fost aduse clarificări de către autorităţile statului român, care aveau datoria să o facă - în speţă Ministerul Mediului, reprezentat prin domnul ministru Costel Alexe. Pe fond, Comisia Europeană nu a făcut decât să constate 'asumarea', ca rezultat al Inventarului Forestier Naţional (IFN), de către domnul ministru Costel Alexe, a 'unui volum de tăieri în România de 38,6 milioane mc, din care doar 18 milioane sunt tăieri legale', concluzionând pe baza afirmaţiilor oficialului român faptul că România încalcă Regulamentul European denumit EUTR şi permite plasarea de lemn tăiat ilegal pe piaţă (...)”, explică Fordaq şi Nostra Silva.