Se cere declanșarea stării de alertă: E a șaptea oară când orașul rămâne fără apă caldă. „Nu mai avem niciun ban!”

Se cere declanșarea stării de alertă: E a șaptea oară când orașul rămâne fără apă caldă. „Nu mai avem niciun ban!” sursă: arhivă

Situație tensionată în orașul Băile Tușnad din județul Harghita. Pentru a șaptea oară, locuitorii rămân fără apă caldă din cauza deteriorărilor semnalate la țevile din rețeaua de alimentare a municipalității. Administrația locală nu mai are niciun ban și riscă să ajungă „cel mai mic sat din România”, a susținut primarul orașului.

Se cere declanșarea stării de alertă în stațiunea Băile Tușnad. Apelul a fost făcut de către primarul municipiului, Butyka Zsolt, după ce țevile din rețeaua de alimentare a satelor Tușnad, Tușnadul Nou și Vrabia s-au spart pentru a șaptea oară, în plină iarnă. Stațiunea turistică riscă să ajungă „cel mai mic sat din România”, potrivit edilului, care a subliniat că schimbarea conductelor implică fonduri financiare de care administrația locală nu dispune.

Declanșarea stării de alertă la Băile Tușnad

Cum s-a ajuns la dezastrul actual? Primarul orașului Băile Tuşnad spune că de vină sunt cei care, în urmă cu circa șapte ani, nu au respectat proiectul rețelei de alimentare a celor trei sate amintite, țeava fiind astfel subdimensionată.

Victime colaterale ale iresponsabilității ajung să fie localnicii, care în mijlocul iernii nu mai au apă caldă, precum și patronii de hoteluri, care își închid hotelurile. Turiștii sunt trimiși acasă din cauza lipsei de condiții. Autoritățile locale solicită Prefecturii declanșarea stării de alertă în teritoriu, după ce apa a fost sistată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O să ajungem cel mai mic sat din România. Nu mai avem niciun ban”

„Avem o problemă foarte mare, nu mare şi încet, încet o să ajungem din staţiune, cred că cel mai mic sat din România. Problema e că ţeava existentă nu rezistă”, a semnalat primarul orașului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt.

Potrivit poziției acestuia, cu sprijinul Consiliului Județean și cu bani din bugetul local, au fost schimbați până în prezent, 500 de metri de pe traseul rețelei de alimentare cu apă. Numai că singura soluție pentru remedierea problemei este schimbarea conductei, însă administrația locală a rămas fără fonduri. „Între timp, am ajuns în faza în care nu mai avem niciun ban”, a declarat edilul orașului.

A șaptea oară când localnicii rămân fără apă caldă

Potrivit autorităților locale, este a șaptea oară în anul 2021 când localnicii din teritoriu rămân fără apă caldă din cauza fisurilor semnalate la rețeaua de alimentare a stațiunii.

„Am făcut demersuri pentru conductă nouă, în valoare de aproximativ 40 de milioane, pentru că trebuie să mai adăugăm câteva hârtii şi sperăm că undeva în ianuarie-februarie să semnăm contractul pentru noua conductă”, a spus primarul Butyka Zsolt într-o intervenție la Antena3.