Se caută procurori europeni. O nouă selecție pentru Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi. Unde se depun candidaturile

Se caută procurori europeni. O nouă selecție pentru Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi. Unde se depun candidaturile Sursa foto: Gina Sanders / Fotolia

Procurorii care intenționează să lucreze în cadrul structurii Parchetului European se pot înscrie la selecția demarată de Ministerul Justiției. Autoritățile române trebuie să selecteze 11 persoane care să ocupe funcția de procuror european, în subordinea Laurei Codruța Kovesi. În urma procedurilor anterioare, au fost delegați un număr de 9 procurori europeni.

Candidații care își doresc o carieră la nivelul Parchetului European se pot înscrie la procedura inițiată de Ministerul Justiției. Aceasta a fost declanșată luni, 16 mai, și urmează să se încheie cu selecția a 11 viitori candidați pentru o poziție în instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

Cei interesați își pot depune candidaturile, în format electronic, până la data de 1 iunie, la Ministerul Justiției.

Ulterior, ei vor susține un interviu în fața unei comisii de selecție, în perioada 16-17 iunie. Rezultatele procedurii vor fi anunțate în data de 20 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, la precedentele proceduri de selecție, au mai fost selectați alți 9 procurori care au ales să lucreze la nivel european, în subordinea fostei șefe a DNA.

Parchetul European (EPPO) este o instituție înființată în urmă cu un an, pe 1 iunie 2021. Aceasta este condusă de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi care a fost desemnată în urma unei competiții europene.

Sursa: LCVA | Dreamstime.com

Cu ce se ocupă Parchetul European

EPPO este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Aici se face referire la fraudă, corupţie, spălarea banilor sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

Conform regulamentelor care stau la baza înființării EPPO, instituţiile şi organismele UE, precum şi autorităţile competente din cele 22 de state membre care au aderat la această structură trebuie să raporteze orice comportament infracţional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă şi alte infracţiuni.

Pe cale de consecință, EPPO investighează fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE; fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro); spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE; corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE; participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

EPPO își poate exercita competențele și în cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii Europene. Acest lucru implică o încălcare a legii săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor din cadrul blocului comunitar. EPPO intervine în soluționarea unor asemenea cazuri chiar și în situațiile în care prejudiciiile înregistrate sunt mai mici de 10.000 EURO.