Se anunță zile grele pentru Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR riscă 6 ani de închisoare

Se anunță zile grele pentru Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR riscă 6 ani de închisoare

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), riscă aproape 7 ani de închisoare cu executare pentru fals și uz de fals. Mai mult, el riscă și pierderea altor privilegii dacă se dovedește că a colaborat cu Securitatea.

 

Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Mugur Isărescu ar fi avut calitate de colaborator al Securității și a cerut Curții de Apel București să constate același lucru.

Dacă instanța va stabili că a colaborat cu Securitatea, dar a mințit în declarațiile oficiale pe care le-a depus de-a lungul anilor, susținând că nu a avut legături cu poliția politică a regimului comunist, Mugur Isărescu ar putea fi pus sub acuzare și apoi trimis în judecată pentru două infracțiuni: fals în declarații și uz de fals. Infracțiuni pentru care Codul penal prevede pedepse de până la 2 ani închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolele care îl incriminează sunt:

Art. 326 – Falsul în declarații

„Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care această își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcuta servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Art. 323 – Uzul de fals

„Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”.

Dacă va fi acuzat, trimis în judecată și apoi condamnat pentru fals în declarații și uz de fals, Mugur Isărescu ar putea primi 2 ani de închisoare (pedepsele se contopesc, urmând că inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea). Se adaugă însă un spor de o treime din cealaltă pedeapsa.

Cazurile în care instanțele pronunță pedepse maxime în asemenea dosare nu prea există, pedepsele fiind îndreptate spre limita de jos. Totuși, având în vedere importantă funcției deținute și perioada lungă în care ar fi făcut și uzat de falsuri, Mugur Isărescu – repetăm, în cazul în care va fi trimis în judecată – are toate motivele să fie neliniștit, întrucât i se poate aplică o pedeapsa de mijloc, dar poate chiar cu executare, pentru a fi dat exemplu, așa cum se întâmplă în cazul politicienilor, scrie luba.ro.