Gary Kasparov, șahistul rus, își dorește cu orice preț ca Vladimir Putin să piardă războiul din Ucraina și speră să fie prăbușirea visului imperialist al Moscovei. Acesta vrea ca țara lui să se trezească și să fie civilizată.
Gary Kasparov nu este mulțumit de regimul lui Vladimir Putin, pe care îl compară des cu cel al lui Hitler în Germania, și consideră că singura soluție ca Rusia să devină o țară civilizată este să piardă războiul.
„Victoria Ucrainei ar putea încheia secole de expansionism imperial al Rusiei și ar însemna prăbușirea ultimului imperiu european și eliberarea teritoriilor pe care le deține ilegal”, spune opozantul lui Putin, adăugând că „istoria acestui secol se va schimba, dar ucrainenii plătesc un preț enorm pentru asta”.
Acesta considera că liderul de la Kremlin vrea „să-și pună păpușa la Kiev, pe Ianucovici sau pe altul că el”. „Puțin au făcut un calcul corect pe baza experienței precedente. Ce a subestimat a fost dorința poporului ucrainean de a rezista. Avem, în Zelenski, un mare om de stat, un comediant care a devenit un politician veritabil.
Când dictatorii trec ultima linie roșie, există un singur rezultat acceptabil: Ucraina să câștige. E nevoie de eliberarea întregii țări, inclusiv Crimeea, asta e precondiția prăbușirii Rusiei KGB-iste”, mai spune Kasparov.
„Scholz nu s-a gândit vreodată că va trimite tancuri în Ucraina, dar acum o face, pentru că lumea s-a unit, ca în anii 40, când s-a unit contra fascismului, acum vine din est, nu din vest. Ucraina luptă contra fascismului rusesc. Există valori pentru care merită să lupți și să mori, doar că ne-am pierdut calea. Dar răul nu moare, el poate fi îngropat sub covor, dar revine”, a adăugat marele campion de șah, la TVR.
Victoria Ucrainei, singura soluție
Singura soluție este ca Rusia să piardă războiul: „Eu sunt un oprtimist incorigibil, cred că acest război vă oferi Rusiei o șansă de a construi de la zero, pentru a merge împotriva trecutului, a virusului imperialist al Rusiei, pentru a deveni un membru al lumii civilizate”.
„Sunt foarte multe zvonuri despre Viktor Orban. Să vezi că Ungaria, care-și aduce aminte de tancurile din 1956, să-i vezi atât de proruși, de favorabili lui Puțin, pe care îl vezi cât de crud este, cred că e mult mai mult decât o decizie politică. Cred că Orban a speculat frica veche a Ungariei de a fi implicată într-un conflict. E exact cum s-a întâmplat în cazul lui Hitler, care a fost un politician bun – Putin nu e, că nu a candidat. Alegerile din Ungaria nu au fost corecte, dar au fost libere”, crede Kasparov, care despre Franța, în care o putinistă a ajuns în turul al doilea, spune că „a fost bombardată cu propaganda; ca să vedeți cât de adânc a intrat acest virus în lumea democratică”.
Oponentul politic al lui Puțin explică de ce „nu putem să aflăm ce gândește o majoritate a poporului rus acum: pentru că dacă ești sunat și întrebat despre război, 9 din 10 ruși închid telefonul, pentru că poți ajunge la pușcărie, iar cei care răspund nu sunt onești. Așa că: există mulți care susțin războiul? Da. În Germania, în 1945, erau mulți care îl susțineau încă pe Hitler, și el a fost la putere doar 12 ani, nu 22”.