EXCLUSIV. S-a aflat adevărul despre războiul din Ucraina! De partea cui funcționează mai bine propaganda (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 3 mai 2022, 22:38
Într-un război hibrid cum este cel din Ucraina, propaganda joacă un rol cheie. Războiul e una dintre acele crize în care se reactivează nevoia de mituri. Invitații lui Robert Turcescu în studioul EVZ, istoricul Florian Bichir și sociologul Mirel Palada au demontat mecanismele manipulării informaționale.
Războiul din Ucraina poate fi considerat un studiu de caz pentru felul în care adevărul e falsificat, iar propagandă de ambele părți este o regulă a jocului, consideră invitații jurnalistului Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de marți.
Bichir: În război e nevoie de mituri. Dacă nu le, ai le creezi
Istoricul Florian Bichir a menționat că mai ales în vremuri de război „oamenii au nevoie de mituri", ceea ce explică explozia de știri fabulatorii folosite în special de Ucraina. Robert Turcescu a adus ca exemplu știrea despre eroul aviator care a doborât zeci de avioane rusești înainte de a fi ucis, care în final s-a dovedit a fi un fals de proporții epice.
„Dacă nu ai mituri, le creezi. În al Doilea Război Mondial, chiar a doua zi, nu noi l-am inventat pe celebrul aviator Horia Agarici? Era un pilot de vânătoare care într-un act de vitejie nebunesc, când a văzut sovieticii atacă Constanța, s-a ridicat și a distrus 3 bombardiere. Sovieticii au renunțat să o mai atace după ce au pierdut distrugătorul Moskva. A doua zi mareșalul l-a decorat. Au apărut cântece despre el: A plecat Agarici să omoare bolșevici (...) În orice confruntare militară ai nevoie de eroi, dacă nu ai îi creezi. Mereu vor apărea o babă, un copil care și-a donat banii ca să-și ia laptop, o să apară și una mai tinerică. Se face pe segmente, se targetează".
Propaganda de război are regulile ei
Pe de altă parte, a completat istoricul, și Rusia are partea ei de manipulare în conflictul pe care l-a declanșat prin ocuparea Ucrainei. Florian Bichir a dat ca exemplu tânărul de 18 ani canonizat pentru că a fost erou în războiul cu Cecenia. „Arată sufletul soldatului rus care se va bate pentru Hristos până la capăt", a arătat istoricul. Acesta a mai punctat că are un studiu despre propaganda de război, care se face profesionist, dând câteva exemple. „În orice fotografie soldatul tău va ataca de la stânga la dreapta, dacă e invers ai senzația că se retrage. Comunicatele vor fi întotdeauna victorioase. Te repliezi pe poziție ca să-i nimicești".