Vacanțele românilor, umbrite de scumpiri. Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 iulie

Vacanțele românilor, umbrite de scumpiri. Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 iulie prețurile cresc Sursa foto: Arhiva EVZ

Scumpiri în toiul vacanțelor, aceasta este vestea pentru romani, din păcate. Peste câteva zile toate prețurile vor exploda din cauza scumpirii carburanților. Se estimează că după creșterea accizei carburanții vor  fi scumpiri de 40 la de bani pe litru la motorină și 43 de bani pentru un litru la benzină, începând cu data de 1 iulie.

Scumpiri în lanț de la 1 iulie

Românii nu vor avea liniște nici în această vară deoarece de la 1 iulie vor trebui să plătească mai mult pentru carburanți, mai ales că este perioada vacanțelor. De la scumpirea carburanților automat se generează un lanț de alte scumpiri, cum ar fi pentru produsele alimentare, deoarece majoritatea sunt transportate pe calea rutieră.

Un alt pericol pentru economie din cauza creșterii prețurilor produselor alimentare dar și nealimentare, duce la o presiune asupra inflației care menține sus dobânzile.  Asta înseamnă ca dobânzile să se mențină ridicate, iar ratele românilor vor fi din ce în ce mai greu de plătit.

Fată, Magazin, Suveniruri, Femeie, Raft

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt semnal de alarmă este că euro ar putea trece de 5 lei

Și nu este totul, analiştii din domeniul financiar estimează că leul se va deprecia. Mai exact, ar putea să atingă un curs mediu de 5,0605 lei/euro până la sfârșitul anului. Iar rata inflaţiei va înregistra o valoare medie de 5,45%, în scădere de la 5,73%, mai arată finanțiștii.

Din rău, în mai rău pentru români. Tot de la 1 iulie se vor scumpi gazele, implicit și facturile românilor, deoarece ANRE a aprobat „o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, începând cu data de 1 iulie 2024”, se arată în comunicatul anre.ro.

Mai trebuie subliniat că de la 1 iulie 2024, cotația IRCC va scădea ușor. Mai exact, de la 5,90%, la 5,86%. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest lucru vă dăm un exemplu de credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani. Aici rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproape 7 lei.

Revista presei