Scumpirea rovinietelor. Explicațiile ministrului Sorin Grindeanu despre creșterea prețurilor

Scumpirea rovinietelor. Explicațiile ministrului Sorin Grindeanu despre creșterea prețurilorRovinieta. Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat de ce nu poate fi evitată scumpirea rovinietelor. El a declarat că nu poate negocia cu Comisia Europeană și că există niște borne pe care România trebuie să le îndeplinească în PNRR.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că o creştere a preţului rovinietelor este asumată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi că nu poate fi evitată.

„Avem nişte borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR, că despre asta este vorba, e o lege, care spune de o anumită taxare la kilometru, aşa cum se întâmplă în toată Europa, mai puţin în România. Aceste lucruri se vor întâmpla în viitor, atunci toată această reţea pe care încet, încet, începem să o construim în România şi anume reţeaua de infrastructură rutieră va fi una viabilă. Atâta timp cât avem o bornă în PNRR, la fel cum sunt şi alte borne şi dorim să atragem acei bani despre care vorbim, cred că trebuie să îndeplinim toate aceste ţinte pe care statul român şi le-a asumat”, a menţionat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a spus că unele lucruri care au fost incluse în PNRR sunt „împotriva statului român”. „Nu putem să negociem cu Comisia Europeană, pentru că unele lucruri trecute în PNRR - şi nu mă feresc să spun şi nu sunt puţine, de nişte domni care au fost, aşa, câteva luni la guvernare - sunt parcă făcute împotriva statului român. Asta este un adevăr”, a transmis oficialul.

Sursa foto: dailydriven.ro

Sorin Grindeanu a fost prezent, marţi, în judeţul Vaslui, unde a avut loc inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei Bumbăta - Leova, potrivit Agerpress.

Tranportatorii rutieri vor face proteste

Transportatorii rutieri au anunțat că vor face proteste naționale dacă Ministerul Transporturilor va menține tarifele propuse pentru noua rovinietă, TollRO, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Noua taxă de drum prevede o creștere de peste 500% a taxei pentru camioane, de la 1.210 euro în prezent la 7.050 euro din 2026 pentru parcurs 100% pe autostradă.

Pentru autoturisme, rovinieta se va plăti tot în funcție de perioadă, dar se introduce și norma de poluare. La autoturisme, creșterea este de aproape 40% de la 28 euro la 38 euro.