Scump, dar totuși e foarte ieftin. Paradoxul pe care îl trăiește piața imobiliară din România

Scump, dar totuși e foarte ieftin. Paradoxul pe care îl trăiește piața imobiliară din România Un dezvoltator imobiliar a intrat în faliment / Sursa foto: korter.ro

România se află pe locul doi în topul statelor europene în care există cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina. Totodată, România este printre țările în care cel mai scump oraș nu este capitala, arată datele unui studiu Deloitte.

Astfel, potrivit studiului, România se află în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe. De asemenea, prețul mediu al unei locuințe este de 1.266 euro/mp, iar comparativ cu anul trecut acesta este cu 7,3% mai mare.

Printre statele de pe continent cu cele mai mici preţuri medii se mai află Serbia, cu 1.520 euro/mp, şi Portugalia, cu 1.537 euro/mp.

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din România

În ceea ce privește clasamentul pe orașe, cel mai scump oraș din România este Cluj-Napoca. Aici, prețul mediu al unei locuințe este în medie de 1.940 de euro/mp. Cluj-Napoca este urmat de București, unde mp este de 1.573 euro, și de Brașov, unde prețul pe mp este de 1.348 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru cetăţenii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament standard (70 mp), România se află pe locul şapte din cele 19 ţări pentru care a fost calculat acest indicator.

Astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii medii brute anuale pentru a-şi cumpăra un apartament standard.

Cele mai greu accesibile locuințe din Europa

Potrivit datelor studiului, locuințele cele mai greu accesibile din Europa se află în Cehia, acolo unde este nevoie de 13,3 salarii medii anuale pentru a cumpăra o locuință.

Cele mai accesibile locuințe din Europa sunt în Irlanda, unde e nevoie de 3,1 salarii medii anuale, în Norvegia, unde e nevoie de 4,4 salarii și în Belgia, cu 4,5 salarii medi anuale pentru a achiziționa o locuință.

Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă Fiscală pentru sectorul Imobiliar a precizat că piața imobiliară este în prezent influențată de foarte mulți factori cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, costul construcţiilor, piaţa energiei  și așa mai departe.

„Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea şi costul creditului, influenţate puternic de inflaţie. În 2021, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de aşteptat să crească, pe fondul inflaţiei generalizate. Pe de altă parte, investiţiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp”, a explicat Alexandra Smedoiu.

Cele mai scumpe locuințe din Europa

Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe locuinţe, după o creştere anuală de aproape 21%, până la o medie de 4.905 euro/mp. Austria, cu un avans de 7,3%, se află pe locul doi, cu o medie de 4.782 euro/mp.

Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat în Franţa (4.639 euro/mp) şi în Germania (4.600 euro/mp).

La polul opus, cu cele mai ieftine locuinţe dintre ţările pentru care există date disponibile la nivel naţional, se află Bosnia şi Herţegovina (974 euro/mp) şi România (1.266 euro/mp), potrivit datelor studiului Deloitte Property Index 2022.