Scrisorile, mărul discordiei între pedelistul Balaş şi europarlamentarul liberal Buşoi
- Georgeta Petrovici
- 12 iunie 2011, 16:46
Schiţa lui Caragiale "O scrisoare pierdută" se rescrie politic în judeţul Timiş. Poşta, condusă de un membru marcant PDL, este acuzată că refuză să expedieze un lot de 135.000 de scrisori politice trimise simpatizanţilor de europarlamentarul liberal, Cristian Buşoi.
Buşoi şi-a făcut un plan prin care să impresioneze electoratul: le trimite scrisori cu realizările sale ca parlamentar european şi cu ceea ce îşi propune să facă în continuare. În urmă cu două săptămâni, a expediat primul lot: 135.000 de scrisori sub forma unor flyere, cu semnătura europarlamentarului liberal de Timiş
Cristian Buşoi, în care omul politic prezenta, succint, un raport de activitate. Efectul a fost cel vizat: "am primit o mulţime de telefoane, e-mail-uri, scrisori", povesteşte tânărul om politic. L-a costat 19.000 de lei. Cu cea de-a doua scrisoare însă, în care îşi informa electoratul cu privire la atribuţiile sale, Buşoi n-a mai avut succes. Flyerele nu au mai fost expediate de Poştă, instituţie care, prin reprezentanţii ei a refuzat să încheie o anexă la primul contract de expediţie, în valoare de 19.000 de lei, pe aceeaşi sumă, pentru expedierea misivelor.
"Profită de faptul că au un monopol pe toate trimiterile de scrisori până la 31 decembrie 2012. Asta cu toate că au obligaţia, conform Directivei 67/997, să asigure universalitatea serviciului poştal. Distribuirea periodică de scrisori informative către alegători e o practică curentă, mulţi dintre colegii mei europarlamentari o folosesc. E un lucru grav şi arată starea de degradare la care s-a ajuns. Cei care nu au aprobat trimiterea celei de-a doua scrisori sunt şefii de la Bucureşti ai Poştei Române", a declarat Cristian Buşoi. Oficial, europarlamentarul n-a primit niciun răspuns de la Poştă cu privire la refuz.
"Mi s-a transmis, neoficial, că ne aflăm în campanie electorală şi că ei nu fac politică", a mai spus Buşoi.
Marţi, Buşoi se va consulta cu avocaţii săi pentru a acţiona în instanţă Poşta Română. Liberalul a decis să prezinte problema atât în Parlamentul European, cât şi Sindicatului European al Poştelor Naţionale.
Reprezentanţii poştei vor răspunde acuzaţiilor miercuri, după Rusalii.
Replica directorului Poştei timişorene, Nelu Balaş (fost primar PDL şi ex-consilier judeţean PSD, dat afară din partid pentru că a lipsit nemotivat de la şedinţele plenului mai bine de jumătate de an): va oferi detalii amănunţite, miercuri. "Luni este zi liberă, sărbătorim,cu toţii, Rusaliile, iar eu consider că trebuie să ne focalizăm pe această sărbătoare creştinească (...). Ne vom apăra onoarea şi vom reveni cu detalii amănunţite, legate de contractele pe care le-a încheiat dânsul şi cabinetul de europarlamentar al domniei sale, miercuri, într-o conferinţă de presă extraordinară", a declarat Balaş.
Chiar dacă contractul lui Buşoi a fost încheiat în Bucureşti, merită amintit că Poşta timişoreană nu este la prima ieşire scandaloasă în public. La începutul lunii septembrie, anul trecut, la fel de discreţionar, s-a decis ca banii viraţi de Casa de Pensii să fie folosiţi în alte scopuri, astfel că 16.000 de pensionari şi-au primit alocaţiile financiare cu întârziere nejustificată.