Scrisorile pline de senzualitate dintre Frida Kahlo și iubitul ei spaniol au fost vândute la licitație de Casa Doyle din New York. Aceasta a obținut aproape 140.000 de dolari în urma vânzării lotului de 25 de scrisori pe care artista mexicană Frida Kahlo le-a trimis iubitului său Josep Bartolí, desenator și pictor spaniol.

Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un colecționar de artă și artist din New York și un mare admirator al artistei Frida Kahlo, după cum au semnalat pentru agenția spaniolă de presă surse din cadrul Doyle.

New York este orașul unde Bartolí a cunoscut-o pe Frida Kahlo și unde a început povestea lor de dragoste, dezvăluită în această corespondență.

Artista mexicană l-a întâlnit pe Bartolí prin intermediul surorii sale Cristina, în timp ce aștepta să fie supusă unei complicate operații de coloană vertebrală la un spital din New York. Acolo obișnuia să o viziteze pictorul spaniol, căruia Frida Kahlo i-a scris aceste peste o sută de pagini între august 1946, când avea 39 de ani, și noiembrie 1949.

Această operație a fost una dintre numeroasele intervenții chirurgicale la care a fost supusă Frida Kahlo după un grav accident de autobuz suferit la vârsta de 18 ani, care i-a fracturat coloana vertebrală și a țintuit-o la pat multă vreme.

Scrisorile vorbesc despre boala sa, despre relația dificilă cu soțul său, Diego Rivera, și despre dificultatea sa de a picta, dar, în principal, sunt declarații fierbinți de dragoste care imortalizează pasionala povestea de iubire dintre cei doi artiști.

Frida Kahlo își semna scrisorile cu numele Mara, care ar putea fi un diminutiv pentru maravillosa (minunată), cum o numea amantul său. „De pe patul meu micuț de suferință mă uitam la linia elegantă a gâtului tău, îți admiram rafinamentul feței, linia umerilor și spatele lat și puternic…și simțeam că dacă nu îmi atingi mâinile, gura, tot corpul meu își va pierde simțurile”, scria Frida.

Relația lor s-a terminat în 1949. Bartoli nu a încetat să o iubească pe Frida Kahlo și a păstrat corespondența acasă până la moartea sa, survenită la New York, în 1995. Mai târziu, familia sa a vândut această corespondență proprietarului casei de licitații.